ЕС и Китай решават соларния спор до дни

Брюксел и Пекин могат скоро да постигнат съгласие в търговския спор за митата, които ЕС наложи върху китайските соларни панели.

Развръзка ще има в близките дни или седмици, заяви комисарят по търговията Карел де Гухт на пресконференция след преговорите с министъра по търговията на Китай Гао Хучън.

Европейската комисия този месец наложи мита от средно 11,8% върху соларните панели от Китай, които ще бъдат увеличени до 47,6% на 6 август, ако не бъде постигнат компромис, базиран на ангажимента на Китай да разреши проблема.

Карел Де Гухт наблегна, че крайният срок е ключов момент при достигането до решение по търговския спор. „Трябва да постигнем съгласие, което да може да бъде приложено до 6 август”, каза той.

В реакция на днешната среща Торстен Прьогшас, изпълнителен директор на немската компания Soventix и председател на AFASE каза, че Европейският съюз и Китай имат много малко време, за да достигнат до споразумение. „Трябва да сме наясно с едно нещо: настоящата пазарна ситуация не позволява никакво увеличение на цените”, добави той. AFASE обединява над 600 компании от фотоволтаичния сектор в Европа, даващи работа на над 63 000 души в ЕС.

Коментари по темата: „ЕС и Китай решават соларния спор до дни”

добавете коментар...

  1. :)

    Драгомире, митото на евросъюза трябва да важи и при нас, точно защото типично по БАНАНОВОРЕПУБЛИК-ски щяхме да внесем без мито и да го продаваме в ЕС с 30% надценка подбивайки техните цени, не се притеснявай никой не мисли за работните места в България 😉 а затова че комунистите ***** на икономиката и нямаме производство на каквото и да е е смешно да държиш тон на ЕС 😉

  2. Драгомир

    От тези 600 компании колко са българските – около 10. И колко от тези 63000 човека са в тези 10 фирми – може би около 1000. И на какъв принцип митото за Евросъюза трябва да важи и при нас – на принципа бананова държава?

Коментар