Карл Айкан иска да отмъкне Dell под носа на Майкъл Дел

Карл Айкан призова акционерите на Dell да отхвърлят офертата на Майкъл Дел за изкупуване на компанията

Карл Айкан призова акционерите на Dell да отхвърлят офертата на Майкъл Дел за изкупуване на компанията

Инвеститорът Карл Айкан ще се опита да отмъкне Dell под носа на нейния основател Майкъл Дел с оферта от 16 милиарда щатски долара за боледуващия хай-тек гигант.

Битката за контрол над Dell между Айкан, който е подкрепен от Southeastern Asset Management, и Дел, зад когото стои частната капиталова фирма Silver Lake, не показва признаци на затихване с наближаване на крайния срок за взимане на решение от страна на акционерите.

Айкан заяви, че е готов да участва в търг с 14 щатски долара за акция, в сравнение с офертата на Дел от $13,65 за акция, която според него е подценяваща за компанията. Инвеститорът разкри също, че е купил 72 милиона акции, което го прави вторият най-голям акционер в Dell.

Въпреки спада в печалбата на Dell през първото тримесечие, решимостта на Айкан да купи фирмата изглежда по-силна от всякога. В открито писмо той атакува специалния комитет на Dell, който по-рано този месец препоръча на акционерите да гласуват за предложението на Майкъл Дел и Silver Lake от $13,65 за акция.

Айкан е категоричен, че подобна оферта е не само недостатъчна, но и представлява конфликт на интереси. Според него, скорошните изявления на комитета омаловажат перспективите за Dell.

“В какъв друг контекст лицето, натоварено със задачата да продава даден продукт, в действителност влага своите усилия в негативно позициониране на продукта?”, пита реторично Айкан.

„Представяте ли си брокер на недвижими имоти да предупреди за опасност от термити в къща, всеки път, когато бъдещият купувач изглежда заинтересован?”, коментира Айкан.

Инвеститорът и кръгът около него ще продължат да призовават акционерите на Dell да гласуват срещу предложеното на Майкъл Дел и Silver Lake компанията да мине в частни ръце. Съдбовното заседание на акционерите е насрочено за 18 юли.

Коментар