САЩ създават най-много нови работни места в Европа

Над 400 хиляди нови работни места са отворили американските компании в Европа в последните 10 години

Над 400 хиляди нови работни места са отворили американските компании в Европа в последните 10 години

Американските компании отварят най-много работни места в Европа. В последните десет години фирми от САЩ са създали над 400 00 хиляди работни места във връзка с 9000 проекта в корпоративния сектор, сочи анализ на Ernst & Young.

На второ място по този показател е Германия – немските фирми са отворили над 260 хиляди нови работни места, необходими за 4000 проекта. Това е три пъти повече отколкото приноса на Франция, например. Трета е Япония с близо 100 000 нови работни места, отворени в Европа от нейни компании.

Що се отнася до конкретни компании, лидери по създаване на нови работни места в корпоративния сектор на Европа са Volkswagen, LG и Ford. Анализът включва само реално създадените работни места, без да отчита сливанията и поглъщанията.

В периода 2003-2012 г. автомобилният гигант Volkswagen е отворил над 30 500 нови работни места извън пределите на Германия. Южнокорейският производител на електроника LG пък е създал позиции за 17 700 работници. Автомобилният концерн Ford има принос от 15 000 нови работни места в Европа за разглеждания период.

През юни тази година безработицата в Еврозоната достигна 20 млн. души, припомня Ernst & Young. През миналата година делът на Германия в създаването на нови работни места зад граница, но в Европа, се определя на рекордните 18%.

Лидер в инвестиционните проекти, свързани със създаване на нови предприятия и изследователски центрове, е немският концерн Siemens със 112 проекта. На второ и трето място са съответно IBM със 111 инвестиционни проекта и General Electric със 101.

Коментар