Apple ще изпревари Microsoft при операционните системи

Каролина Миланези, вицепрезидент на Gartner, коментира, че Microsoft се задържа на върха благодарение на корпоративните клиенти

Каролина Миланези, вицепрезидент на Gartner, коментира, че Microsoft се задържа на върха благодарение на корпоративните клиенти

Разместване на пазара за операционни системи през 2015 година прогнозира Gartner. Според анализаторската компания, мобилната и десктоп операционните системи на Apple ще станат по-популярни от Windows.

През миналата година броят на продадените Windows устройства е превишил със 134 милиона този на iPhone, iPad, iPod touch и Mac взети заедно. През 2014 г. разликата между двете линии устройства ще намалее до 23 милиона броя, а през следващата година Apple ще изпревари Microsoft, твърди Gartner.

Дори и в момента търсенето на епълски устройства от крайните потребители е по-високо отколкото на Windows продукти. Microsoft се задържа на върха, благодарение на корпоративните потребители и професионалистите, коментира Каролина Миланези, вицепрезидент на Gartner.

Делът на Microsoft намалява, в резултат на ръста на таблетите и смартфоните. Софтуерната компания все още не успява да наложи масово устройствата под управление на новите си операционни системи с „плочков” интерфейс. Надеждите за обръщане на тенденцията се свързват с обновлението Windows 8.1.

Според анализаторите, през 2013 г. в света ще бъдат продадени с 10% по-малко персонални компютри, в сравнение с миналата година. В същото време продажбите на таблети ще нараснат със 70%.

Спадът в продажбите на РС се обяснява както с промените в предпочитанията на потребителите, така и с изместването на фокуса на много от производителите на устройства. Редица анализатори обвиняват за спада Windows 8, тъй като с новия си интерфейс системата отблъсквала потребителите от компютрите.

Коментари по темата: „Apple ще изпревари Microsoft при операционните системи”

добавете коментар...

  1. zapoznat

    По-смешна статия не бях чел
    То бива поръчкови и платени проучвания, но това обра точките :)))
    Защо не извадят статистиката, колко от нетбуците и компютрите са с windows и колко са с MAC OS ?
    Тръгнали да ми сравняват операционните системи на мобилните телефони :)))
    Има коренно голяма разлика между мобилен телефон и компютър и хората знаят за тази разлика…

  2. AA

    до БМ операционната система mac os 10 е изпреварила уинбоз с няколко години по всички показатели … андроид както и уинбоз са бледи копия на иновациите на apple..

    не драскай глупости хората да ти се смеят!

  3. nikito_blend

    Факт е че Майкрософт го закъсват, не случайно са започнали мащабно преструктуриране.

  4. БМ

    Явно не само у нас имало поръчкови проучвания по системата нагоди го.
    Погледнато от този специфичен ъгъл – кой има най-добри позиции едновременно при настолните и мобилните ОС, само тогава Епъл има предимство. Но като ще сравняват и ОС при мобилните устройства, защо не включиха в изследването и Андроид!? Може би защото заглавието нямаше да звучи толкова сензационно като сега! 😉
    А при настолните компютри когато иОС задмине Уиндоус да ми се обадят! То дори само да го настигне ще е невероятно. 🙂

Коментар