Италия въвежда интензивно отворения код

Все повече италиански провинции започват миграция към софтуер с отворен код след правителствено решение от миналата година

Все повече италиански провинции започват миграция към софтуер с отворен код след правителствено решение от миналата година

Нови градове в Италия заявиха намерения да мигрират информационните си системи към софтуер с отворен код. Тенденцията се наблюдава в цялата страна, след като през миналата година правителството задължи администрациите да преминат към отворен код.

Пред италианските правителствени структури има три възможности за придобиване на нов софтуер: самостоятелно да го разработят; да вземат програми, създадени от други ведомства; или да ползват свободни и отворени продукти, пише местното издание Lettera 43.

През 2012 г. намерения за въвеждане на отворен софтуер, формати и стандарти заявиха правителствата на провинции Апулия, Трентино и Лацио, а Пиемонт използва подобни решения още от 2010 г. Сега към тази група се присъединяват автономната област Южен Тирол и град Генуа.

В частност, Южен Тирол планира да внедри в рамките на три години офис пакета LibreOffice, стана ясно от изявление на министъра на иновациите и информационните технологии Роберто Бизо по време на конференция за отворен код в столицата Болцано.

С подобен ход правителството на Южен Тирол се надява да спести средства, които сега дава за софтуерни лицензи, да повиши гъвкавостта на документооборота и да окаже поддръжка на малките и средни доставчици на ИТ услуги в региона.

В съобщение до медиите правителството посочва, че придобиването на лицензи за частен софтуер е трудно да бъде оправдано при наличие на свободни и отворени решения като LibreOffice. В допълнение, Южен Тирол обяви общоевропейски търг за ИТ компании, готови да помогнат на администрацията в прехода към LibreOffice.

В края на миналата седмица намерение да използва софтуер с отворен код обяви и шестият по големина град в Италия – Генуа. Градската управа ще се опита да се избави от зависимостта, в която вече е изпаднали от доставчиците на информационни технологии.

Генуа планира миграция към отворения формат за документи ОDF. Това ще осигури на администрацията дългосрочен достъп до данните без каквито и да е технически или юридически бариери.

Коментари по темата: „Италия въвежда интензивно отворения код”

добавете коментар...

  1. Linux

    Da givee linux, toi e bezmurten.

Коментар