Софтуерът за бизнес анализи навлиза с ускорени темпове

Софтуерът за бизнес анализ расте по-бързо от пазара като цяло

Софтуерът за бизнес анализ расте по-бързо от пазара на софтуер като цяло, сочи нов анализ на IDC

Световният пазар на софтуер за бизнес анализи (ВА) ще се развива по стръмна траектория до 2017 г. Средногодишният темп на растеж (CAGR) в сегмента ще достигне 9,7%, прогнозира IDC.

Всеки ден се появяват нови доказателства, че решенията, взети на база BA софтуер, дават конкурентни предимства. Този факт способства развитието на технологията и нейното налагане на пазара, сочи докладът.

В изследване за миналата година IDC регистрира намаляване на темпа на растеж при BA софтуера. Приходите в сегмента възлязоха на 34,9 млд. долара, което е ръст от 8,7% годишно, докато 2011-а отбеляза ръст от 15%.

Забавянето през 2012 г. се обяснява с макроикономическите проблеми в света и слабото търсене на подобни решения в Европа. Въпреки това сегментът демонстрира по-добри резултати отколкото пазара на софтуер като цяло, който през миналата година нарасна само с 3,6%.

От географска гледна точка най-добри резултати показват Азиатско-тихоокеанският регион (с изключение на Япония) и Латинска Америка – ръстът там през 2012 г. е 13,4%. Близки показатели има и Северна Америка, където се наблюдава ръст от 12,1%. Тези региони ще останат водещи по темпове на растеж в сегмента на BA софтуера и през следващите години.

IDC прогнозира, че до 2017 г. пазарът на софтуер за бизнес анализи в Латинска Америка ще запази най-висок CAGR показател – 12,4%. Северномариканският пазар ще остане на второ място с 10,9%, а Азиатско-тихоокеанският ще бъде трети с 10,5%.

Най-интензивният сегмент от BA пазара са платформите за дейта центрове, които отбелязаха растеж от 10,8% през 2012 г. В останалите сегменти, вкл. инструментите за бизнес анализ, както и при аналитичните приложения и софтуерни средства за управление на производителността (PM) ръстът е 7,7%.

Шест водещи доставчици на BA решения откроява IDC. Това са компаниите Oracle, SAP, IBM, Microsoft, SAS и Teradata. През миналата година тези разработчици са получили общо 64% от приходите в сегмента на софтуер за бизнес анализи.

Коментар