Google получи подкрепа от главния адвокат на ЕС

Европейският съд вероятно ще оневини търсачките за това, че показват нежелана от потребителите информация

Европейският съд вероятно ще оневини интернет търсачките за това, че показват нежелана от потребителите информация

Главният адвокат на Европейския съд заяви, че Google и други търсещи системи не носят отговорност за нежелателна информация за потребители, която се показва в резултатите от търсене.

В случая, правото е на страната на Google, а отговорността за всяка информация в резултатите от търсене носят сайтовете, на които тя е публикувана, а не търсещата машина.

Отскоро в Европа се водят активни дебати за т.нар. „право да бъдеш забравен”, т.е. за възможността потребителят да скрие от търсещата машина нелицеприятна информация за миналото си.

Ситуацията получи ново развитие, след като в Националната агенция за защита на личните данни на Испания постъпиха множество жалби от потребители, които твърдят, че компрометираща информация за тях може да бъде придобита лесно чрез търсене в интернет.

Агенцията поиска от Google да изтрие нежеланите данни, но интернет гигантът отказа. Така делото стигна до Европейския съд. Засега изглежда, че Google ще спечели спора. Окончателното съдебно решение по казуса все още предстои.

Коментари по темата: „Google получи подкрепа от главния адвокат на ЕС”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ицо, кое са глупости?

  2. Ицо

    Рендета, не говорете глупости.

  3. Anonymous

    Ето го и поредното доказателство защо ЕС е вредна организация!

  4. Anonymous

    Google e бот, а не човек – така той извращава досегашните закони. Това е все едно форумът ви да се напълни с бот-постове и да кажете, че свободата на словото изисква да не ги триете.

  5. Anonymous

    И ако сайта е Youtube кой е виновен?

Коментар