Роумингът в ЕС поевтинява с 36% от юли

Мобилното предаване на данни поевтинява значително в рамките на ЕС

Мобилното предаване на данни поевтинява значително в рамките на ЕС

Регламентът на ЕС за роуминга ще доведе до понижаване на пределните цени за изтегляне на данни с 36% от 1 юни. Използването на карти, гледането на видеоклипове, проверката на имейли и достъпът до социални мрежи при пътуване в ЕС ще стане значително по-евтино.

Роумингът на данни през 2013 г. ще бъде с до 91% по-евтин, отколкото през 2007 г. За този период обемът на пазара на роуминг на данни нарасна с 630%. Тези две тенденции означават, че пред потребителите и мобилните оператори се разкриват значителни нови възможности, допълниха от Брюксел.

ЕС постигна намаляване на цените на дребно на обажданията, кратките текстови съобщения (SMS) и данните с над 80% от 2007 г. досега.

Всяка година няколко милиона европейци посещават Хърватия, която се присъединява към ЕС на 1 юли. Тази година посетителите на страната ще реализират значителни икономии, тъй като разходите за пренос на данни спадат почти 15 пъти, а изпращането на SMS-и или разговорите с други страни от ЕС ще бъдат 10 пъти по-евтини, съобщи Европейската комисия.

Новите пределни цени, които влизат в сила от 1 юли 2013 г., са:

  • изтегляне на данни или сърфиране в интернет – 45 цента/мегабайт (заплаща се на използван килобайт) + ДДС (намаление с 36% спрямо 2012 г.)
  • изходящи обаждания – 24 цента/минута + ДДС (намаление със 17% спрямо 2012 г.)
  • входящи обаждания – 7 цента/минута + ДДС (намаление с 12,5% спрямо 2012 г.)
  • изпращане на текстови съобщения – 8 цента/минута + ДДС (намаление с 11% спрямо 2012 г.)

Операторите могат да предлагат по-ниски цени, като някои от тях вече започнаха да премахват таксите за роуминг за гласови услуги и SMS или да предлагат райони без роуминг в някои части на Европа.

Коментар