Windows Azure за малката фирма с голeмия бизнес

DDМ е малка фирма с голям бизнес. В офиса в Милано, Италия, работят 8 души, които развиват  кросмедийното приложение CineTrailer – продукт, който цели да се превърне в новия стандартен начин за промотиране на кинематографски филми. Потребителят тегли приложението, гледа трейлъра на филма и ако му хареса, отива да гледа целия филм. Приложението е достъпно за уеб, смартфони и таблети, смарт TV и други устройства (BD плейъри, сет-топ кутии) и е безплатно.

„По-рано се е случвало през нощта да получавам съобщение на мобилния телефон, че имаме проблем в системата”, казва Марко Дуфур от компанията DDM, която реши проблемите си, като избра Azure за своето мобилно приложение

„По-рано се е случвало през нощта да получавам съобщение на мобилния телефон, че имаме проблем в системата”, казва Марко Дуфур от компанията DDM, която реши проблемите си, като избра Azure за своето мобилно приложение CineTrailer

„Каналът на смартфони е важен за нас, защото на първо място ние сме мобилна компания“, сподели пред ТеchNews.bg Камилио Морганти, партньор в DDM, по време на глобалния форум на Майкрософт TechED в Мадрид (24-28 юни 2013).

CineTrailer e достъпен на 11 пазара (Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция и др.), напълно локализиран на 9 европейски езика, все още не и на български. „Meчтаем за разширение към Източна Европа в края на 2014“, допълниха от DDM.

Приложението е изтеглено над 2,5 милиона пъти. За някои страни то има и GPS локализиране, което информира какво дават в близкото кино. Стратегията на DDM e да предложи бърза услуга, която да ориентира потребителя в избора му сред актуалните в киносалоните заглавия, очаквани във времето, или на DVD – заедно със синопсис на филма, кастинг и трейлър.

CineTrailer се радва все повече на успех. „За месец потребителите ни правят по 5 милиона гледания на трейлъри, включително и Full HD качество. И всеки месец имаме хиляди нови потребители“, споделят от компанията.

„Потребителите в уеб са различни от мобилните потребители“, вметва другият партньор във фирмата – Марко Дуфур. „Разликата е, че когато изтеглиш приложение на смартфона си, очакваш то винаги да работи. Затова имаме нужда от производителност“.

За CineTrailer от самото начало DDM ползва физически сървър. Тъй като бизнесът расте бързо, DDM мигрира в облака, като прехвърля екосистемата CineTrailer на инфраструктура на Amazon EC2, състояща се от две виртуални машини под Windows – уебсървър за хостване на сайтовете и услугите, обслужващи приложенията за мобилни устройства и смарт телевизори, и SQL сървър. Част от файловете си DDM съхранява на Amazon S3 със CDN поддръжка, но повечето от ползваните мултимедийни файлове (хиляди снимки, скрийншотове, видеа) се съхраняват на собствена виртуална машина.

Форумът TechED в Мадрид привлече партньори и клиенти на Майкоросфт от цял свят

Форумът TechED в Мадрид привлече партньори и клиенти на Майкоросфт от цял свят

„Имахме виртуализация на системата в облак, но не и скалируема среда в съответствие с плановете си“, коментира Марко. Заедно с нарастващата популярност на CineTrailer сред потребителите, тази среда се изчерпва като възможности. Например, потребителите на мобилното приложение получават известия за нови филми, в резултат на които епизодично трафикът може да скочи неимоверно – събития, които малката фирма няма как да прогнозира и обезпечи, а същевременно държи да поддържа интереса.

„ЕС2 е инфраструктура, оптимизирана за Linux системи. Така нямахме шанса да ъпдейтнем  нашите приложения до готовност за скок на трафика в ЕС2 среда“, споделят още от DDM. Фирмата привлича интереса на по-голяма онлайн компания. След придобиването й, Камилио и Марко се сдобиват със средства за инвестиции.

Изборът на Windows Аzure впоследствие спестява наполовина разходите на компанията, сподели Камилио Морганти, партньор в DDM

Изборът на Windows Аzure впоследствие спестява наполовина разходите на компанията, сподели Камилио Морганти, партньор в DDM

„Така се изправихме пред въпроса дали да инвестираме пари в друга инфраструктура, която няма да ползваме през почти 100% от времето. В замяна на това избрахме Аzure”, споделят от компанията.

Според Камилио, изборът на Windows Аzure впоследствие спестява наполовина разходите на компанията. Освен това им остава повече свободно време, през което да се съсредоточат върху подобряването на CineTrailer и следващите продукти.

Windows Azure има изцяло .NET поддръжка, с вградени инструменти и лесен избор. „За решението ни да изберем Azure много натежа фактът, че няма да ни се налага да поддържаме отделен SQL сървър – както до този момент с Amazon, а що се отнася до скалируемостта – в новата ни конфигурация скалируемостта е въпрос на няколко реда код“, обяснява Камилио.

Пълната системна миграция никога не е лесна задача. Около месец отнема тестването и прехвърлянето на огромния обем от данни на DDM, уебсайтове и приложения в новата облачна среда. В процеса са ангажирани двама – .NET разработчик и Windows системен администратор.

DDM има да прехвърля около 15 уеб сайта – избира Azure Accelerator за уеб роли, проект с отворен код за лесно създаване на „multi-tenant” хостинг машина, с конфигуране и уеб база за съхранение в Аzure.

“След конфигурирането  и тестването на уеб ролята ни, успяхме да разделим огромния обем медийни файлове, ползвани от уебсайтовете, мобилните и Smart TV приложения от сървърите, обслужващи тези  уеб сайтове, и да ги прехвърлим за съхранение в Аzure Blob сторидж, заедно ресурсните файлове”.

Мигрирането към облачната платформа Windows Azure позволява на DDM да се възползва оптимално от гъвкавостта на модела „платформата като услуга”, коментира Венцислав Попов от Майкрософт България

Мигрирането към облачната платформа Windows Azure позволява на DDM да се възползва оптимално от гъвкавостта на модела „платформата като услуга”, коментира Венцислав Попов от Майкрософт България

След това екипът приспособява .NET уеб услугите на DDM спрямо скалируемата среда на Azure и създава клиентски COM обекти за ползване на Azure .NET приложения с класически ASP убесайтове. Накрая тества системите на DDM. След като установява, че всичко е наред, добавя Wasabi поддръжка за уеб ролята на DDM, хостваща уеб порталите и ролята, обслужваща приложенията за мобилни и смарт TV устройства.

Като резултат, фирмата разполага с облачно решение, състоящо се от 15 портала и мобилни уеб сайта, хоствани върху уеб роля; уеб услуги, използвани от мобилни приложения (Аndroid, Bada, Windows Phone7, Windows 8, iPhone); процеси за генериране на съдържание с помощта на роли за фонови процеси, 8 бази данни върху SQL Azure и 2 сторидж акаунта.

„В резултат на решението си да мигрира към облачната платформа Windows Azure, фирмата започва да се възползва оптимално от гъвкавостта на модела „платформата като услуга“(PaaS), което й позволява адекватни реакции при изненадващи промени в натоварването на системата“, коментира Венцислав Попов, мениджър платформи за разработка в Майкрософт България.

От друга страна, фирмата е доволна, че екипът на Майкрософт възприема да направи подобрение в Azure, касаещо процесите на работа в DDM. “Преди година Azure, може да се каже, беше солидна платформа, но сега разполага с повече инструменти. Леко допълнение, но от значение за нас – гордеем се, че сме допринесли за усъвършенстване на платформата“, връща се месеци назад във времето Марко.

„Най-голямата полза обаче е, че вече спим спокойно“, смеят се двамата предприемачи от Милано. „Шегата настрана, но по-рано се е случвало през нощта да получавам съобщение на мобилния телефон, че имаме проблем в системата“, казва Марко. „Най-голямото предизвикателство за фирмата е да смени уеб ролята си. За да смени ролята си, трябва промяна в манталитета“, заключава Камилио.

Николина Филипова

Николина Филипова

Коментари по темата: „Windows Azure за малката фирма с голeмия бизнес”

добавете коментар...

  1. :)

    Аз лично не видях конкретни цифри и бизнес модел – кое и защо е намалило разходите им наполовина…ясно е че хората са добре “подкрепени” за да ги дават от M$ като “съксес стори” , но всъщност инвестицията в облачен хардуер ли им е помогнала или инвестиция в някакъв облачен Winboz?

  2. бобо

    “http://cinetrailer.it/”

  3. МZ

    Откъде мога да си го дръпна това??

  4. Pixel

    Ами така се прави. Като стане ясно, че и малките офиси могат да се възползват и да инвестират в бизнеса си, нещата ще почнат да се променят. Няма как да печелиш ако преди това не си инвестирал поне малко.

Коментар