Мозъците на Apple изтичат към Google и Facebook

Все повече служители напускат Apple, заради съмнения в бъдещето на компанията, твърди анализаторска компания

Все повече служители напускат Apple, заради съмнения в бъдещето на компанията, твърди анализаторска компания

Провокативно изследване твърди, че от Apple изтичат мозъци. Все повече служители напускат най-голямата ИТ компания в посока Google, LinkedIn, Facebook и Hewlett-Packard, според анализаторите на Global Equities Research.

Проучването е направено сред посетителите на технологични конференции в Силициевата долина и бе публикувано от компанията по-рано тази седмица. Всеки месец Global Equities Research посещава от 10 до 12 подобни събития, на които анкетира от 400 до 500 души.

От беседите със служители на Apple анализаторите разбират, че те имат ниска лоялност към своя работодател. Хората в Купертино са обезпокоени от поевтиняването на акциите на компанията, което в техните очи е признак за нерадостно бъдеще на Apple.

Много служители на ИТ гиганта са започнали да търсят работа в други компании от Силициевата долина, сред които Facebook, Google, HP и LinkedIn, твърди анализаторската компания. Част от анкетираните са хардуерни инженери и разработчици на софтуер.

Броят на желаещите да напуснат Apple расте, като тенденцията е особено отчетлива в последните шест месеца. Хората напускат Купертино основно в посока Google и Facebook, твърди проучването.

Apple отказва коментар на резултатите от изследването, което несъмнено хвърля сянка върху репутацията на компанията, наред със спада на акциите й. В последните девет месеца ценните книжа на Apple загубиха 43% от цената си.

„Очакваме Apple да пусне доклад за доходите. Ако положението е катастрофално и компанията откаже да разкрие какво прави, за да се задържи служителите, а вместо това продължи да твърди за обратно изкупуване на акции, това едва ли ще доведе до нещо добро за Apple”, коментира Трип Чоудри от Global Equities Research.

Междувременно, в близко време Apple планира да увеличи значително персонала си, във връзка с откриване на новата офис сграда в Купертино, Калифорния. Компанията обяви, че ще наеме 7 400 служители. Новият офис на Apple, известен като „офис №2”, ще бъде открит през 2016 г.

Коментари по темата: „Мозъците на Apple изтичат към Google и Facebook”

добавете коментар...

  1. (:

    Не искам да съм груб, но от 20 години се занимавам с програмиране, последните 10 – професионално. Образованието ми включва и доста знания на тема хардуер, някак имам добра идея какво пиша.

    Ето ти част от “иновациите”, които ти пробутват (ще дам пример със Samsung):
    Ползват PenTile дисплей, което ще рече 2 sub–pixels, като пикселите редуват RG, GB и BR. Така, обаче могат да твърдят, че резолюцията е 50% по-висока. За филми, и плавно преливащи цветове няма никакъв проблем.

    Ето и проблемите с тази технология:

    1. Чертаенето на ясно дефинирани, тънки линии и всякакви примитиви винаги става с приближение, разваляйки образа. Но, това трудно се забелязва на лъскави реклами.

    2. Всеки детайл, който се чертае, изисква sub–pixel rendering, т.е. необходимата изчислителна мощ за генериране на коректен образ е х3 (би било само х2, ако отделните пиксели не бяха 3 типа, по-горе споменати).

    3. Шрифтовете се налага да бъдат растеризирани в 6 различни конфигурации според ориентацията на устройството: 3 за portrait, пак заради различните sub–pixels и 3 за landscape.

    Да обобщим, 6 пъти повече памет при растеризиране на векторни изображения (като шрифтове, но не само), и 3 пъти повече CPU/GPU за генериране на всякакви изображения. И това е само за да изравнят това, което получават всички други без тази невероятна технология (включително Apple).

    Великият Nexus 7, произвеждан от Asus миналата година, се оказа, че ползва некачествени части (за да е супер евтин), което води до сериозни проблеми и забавяния в системата. Но, това се вижда чак след година ползване, доста голяма част от потребителите се оплакват. Потърси в нета, интерсна е темата 🙂

    Така, че синтетичните тестове за ”raw performance” са точно за балами като теб, които освен големи чисълца, друго не виждат.

  2. specialno za :)

    Ti si tipichniq zombiran potrebitel na taq kompaniq bratle. Znachi industriqta ne ee vyrti okolo po-dobriq hw, neprekysnato razvivashtite se drgi os/software I t.n., a se vyrti okolo minjmalni novovyvedeniq I absoliutna lipsa na inovacii? Are nema nujda, qj si gnilite qbylki I izostavai 🙂

  3. (:

    Интересно, че не виждате как Apple от 2007 води индустрията за носа. Спряха състезанието по размер на ***, не набутват всякакви боклуци като NFC. За сметка на това, разчитат на Bluetooth 4.0 Low Energy. Не разчитат на Bump, а на нещо по-нормално, като например Air Drop.

    Но, вместо да се надвикват с господата от компания “по-големи са ни числата”, предпочитат да заздравят и доста силната си позиция в корпоративния свят с поддръжка на централизирано управление на корпоративни устройства, значително повишена сигурност, и прочее. Да, MS ги имат тези екстри, но и там Apple намериха начин да са по-добри.

    Прекалено сте се втренчили в 6-инчовите си телефони, за да видите, че светът не се върти около 4-8 ядра, 2-4GB RAM и NFC.

  4. (:

    Хубаво е, че сте толкова кьорави, да не виждате как Apple от 2007 води индустрията в почти всички направления. Да, поизоставиха консуматорския сегмент, не набутват всякакви боклуци като NFC. За сметка на това, разчитат на Bluetooth 4.0 Low Energy. Не разчитат на Bump, а на нещо по-нормално, като например Air Drop.

    Вместо да се надвикват с господата от отдел “по-големи са ни числата”, предпочитат да разширят и без това доминантната си позиция в корпоративния свят с поддръжка на централизирано управление на корпоративни устройства, значително повишена сигурност, и прочее.

    Прекалено сте се втренчили в 6-инчовите си телефони, за да видите, че светът не се върти около 4-8 ядра, 2-4GB RAM и NFC.

  5. nikito_blend

    Факт е че в последно време ябълката загнива. Изостава от андроид платформата и на хардуерно ниво отдавна е изостанала от samsung, htc, sony при смартфони и таблети. На последната конференция не показаха нищо интересно за разлика от google. Това е лично мнение и не ангажирам никого с него, но Apple не са това което бяха. Силата им е в това да покажат нещо първи и другите докато се натуткат минава една година само че след смърта на Стийв Джобс нещо не им идват идеи.

  6. :)

    “Все повече служители напускат Apple, заради съмнения в бъдещето на компанията, твърди анализаторска компания.”

    Напоследък доста “анализаторски” компании се изказват на тема Apple. Едни други, Ace Metrix, обявиха проучване, според което новите реклами на Apple били провал. Два дни по-късно същите гордо слагат на сайта си Samsung като клиенти …

    На сайта на Global Equities Рисърш, в секцията Team, намираме Microsooooft … една друга компания, която е добре известна с агресивните си и подмолни действия спрямо конкуренти. Тия толкова са го закъсали, че по време на Keynote на //BUILD/ конференцията успяха да се изложат сравнявайки съвременно PC с iOS и Android таблетите по малоумен начин. Идиотът Antoine Leblond, при преставянето на Direct X 11.2 функцията Tiled Resources, гордо обяви “това не можете да го направите на iOS и Android!” Леко пропусна факта, че присъстващите в това време гледаха демо вървящо на nVidia GTX770 …

    Да им се ненадява човек на “изобретателността” на всичките големи корпорации.

    // ПП – Иначе, ще видим колко време ще им трябва на Khronos Group да добавят новите разширения за tiled resources към OpenGL.

Коментар