Nokia купува дела на Siemens в съвместната им фирма

Nokia Siemens Networks скоро ще престане да съществува като съвместно предприятие

Nokia Siemens Networks скоро ще престане да съществува като съвместно предприятие

Джойнт венчърът Nokia Siemens Networks скоро ще престане да съществува. Nokia съобщи, че изкупува 50-процентния дял на Siemens в съвместното предприятие за сумата от 1,7 милиарда евро.

Финландската компания не разполага с толкова свободни пари и за да осъществи сделката, ще използва сложна схема за заеми, твърди Блумбърг.

Nokia Siemens Networks е един от големите производители на телекомуникационно оборудване за оператори на фиксирани и мобилни мрежи. Компанията оперира от финландския град Еспо, където е и централата на Nokia.

Джойнт венчърът беше основан в резултат на сливането на отдела Com на концерна Siemens AG и Nokia Network Business Group в началото на 2007 година. Двете страни се договориха да прекратят съвместната си дейност още преди няколко години.

Поемайки пълния контрол над предприятието, Nokia ще може да разшири позициите си на пазара за телекомуникации и да сключва по-изгодни сделки с операторите. Но от друга страна, подобна сделка е рискова за компанията, тъй като й липсват достатъчно пари.

Siemens планира да съсредоточи всичките си усилия върху останалите сфери на бизнес, в които участва, вкл. производство на медицинско оборудване, енергетика и комуникации в железниците.

Коментар