Софтуерен проблем лиши света от Skype

 
Skype, популярната услуга за телефонни обаждания по Интернет, остана задълго недостъпна, поради софтуерни проблеми. Милиони потребители по света напразно се опитваха да активират любимото си приложение.

От компанията, която е подразделение на eBay, съобщиха в своя уеб сайт, че много потребители не могат да се логнат към безплатната услуга. Не се уточнява колко хора са били засегнати, но Skype потребители от целия свят алармираха за трудности.

Според инженерния екип на фирмата, проблемът е бил софтуерен. Някои потребители са нямали достъп до услугата от 14 часа.

Skype обслужва близо 220 милиона акаунта и обикновено по 5 или 6 милиона потребители онлайн по всяко време. През януари от компанията докладваха, че са имали дори по 9 милиона потребители онлайн във всеки един момент.

Администраторите на услугата предупредиха потребителите да позволят на програмата да работи, докато не бъдат логнати автоматично, когато проблемът бъде разрешен. Освен това, временно бяха изключени всякакви нови данлоуди на приложението.

Skype използва peer-to-peer технология, за да осъществи телефонни обаждания, моментални съобщения и видео между потребителите. Програмата работи с различни операционни системи, вкл. Windows, Mac OS X, PocketPC и Linux.

Освен обаждания от типа “от компютър до компютър”, потребителите на Skype могат да използват програмата, за да се свържат с клетъчни телефони и традиционни стационарни телефони срещу заплащане. Компанията беше закупена от eBay през октомври 2005 година за около $2.1 милиарда.

Коментар