Шефовете на Sony отново със солидни бонуси

Казуо Хираи върна Sony на пътя на печалбата

Казуо Хираи върна японския гигант Sony на пътя на печалбата

Генералният директор на Sony Казуо Хираи получи бонус в размер на 153 млн. йени (около 1,6 млн. долара), след като успя да върне компанията на печелившия път.

Възнаграждението на Хираи бележи ръст от 74% в сравнение с предишната финансова година, когато той заемаше поста на заместник-президент, предаде Блумбърг, позовавайки се на документи, подадени в Министерство на финансите на Япония.

Реджи Чубачи, заместник-председател на борда на директорите на Sony обаче получава по-голям бонус от CEO-то. Сдавайки поста преди няколко дни, той бе възнаграден със 194 млн. йени.

За сравнение, приходите на президента на Toyota Motor (най-голямата автомобилна корпорация) Акио Тойода възлизат на 184 млн. йени за миналата година.

През пролетта на 2013 г. четиридесет висши мениджъри на Sony взеха решение да се откажат от полагащите им се бонуси на обща стойност 10 млн. долара. Това беше знак, че работата по възстановяване на компанията още не е изпълнена докрай, коментира Хираи.

Чистата печалба на Sony за финансовата 2013 година възлезе на 435 млн. долара, спрямо чиста загуба от 4,6 млрд. долара за предходната година. Компанията се върна на пътя на печалбата, благодарение на мащабна реорганизация, вкл. съкращения на персонал, двойно намаляване на производството на телевизори и продажба на централата в Ню Йорк за 1 млрд. долара.

Коментар