Уол Стрийт очаква Nokia да продаде мобилния си бизнес

Уол Стрийт очаква сделка за мобилния бизнес на Nokia до края на годината

Анализаторите от Уол Стрийт очакват сделката за мобилния бизнес на Nokia да се осъществи до края на годината

До края на годината Nokia ще продаде мобилното си подразделение, вярват анализатори от Уол Стрийт. За купувач отново се спряга Microsoft.

В началото на тази седмица Nokia и Siemens AG обявиха споразумение, съгласно което финландската компания изкупува 50-процентния дял на своя партньор в джойнт венчъра Nokia Siemens Networks за сумата от 1,7 милиарда евро.

Сделката не оказа сериозно влияние на стойността на акциите на Nokia, които леко поскъпнаха, въпреки че компанията не разполага с налични средства за финансиране на операцията и ще се наложи да вземе кредит.

Финансистите на Уор Стрийт запазват спокойствие и не коментират състоянието на Nokia. Според BGR.com, анализаторите вярват, че до коледните празници компанията ще продаде мобилния си бизнес.

Кандидат-купувачи не липсват, като най-често споменаването име е това на Microsoft. Както е известно, двете компании имат дългосрочно партньорство по линия на Windows Phone. Освен това шефът на Nokia Стивън Елоп дойде в компанията именно от Microsoft и анализатори често му отреждат ролята на троянски кон в компанията.

Коментар