ЕС ще наказва хакерите с 5 години затвор

Европейският парламент гласува предложение за по-строги наказания за хакерите и поръчителите на кибер престъпления

Европейският парламент гласува предложение за по-строги наказания на хакерите и поръчителите на кибер престъпления

Законодателите на Европейския съюз решиха да увеличат наказанията за лица, които проникват незаконно в информационни системи. Хакерите вече ги грози затвор до две години при опит да откраднат данни и до 5 години, ако атакуват компютърните мрежи на инфраструктурата, вкл. правителствени, на транспорта и електростанциите, предаде Ройтерс.

По-строго ще се наказват престъпления като прихващане на данни, създаване на ботмрежи, производство и продажба на средства за незаконно придобиване на информация. Според новите правила, компаниите, които получават изгоди от ботмрежи или наемат хакери за кражба на информация, ще носят отговорност за всички извършени по тяхна поръчка престъпления.

Предложението на Европейската комисия беше прието от парламента в Страсбург с 541 гласа срещу 91 против и 9 въздържали се. Дания отказа да приеме новите правила в полза на собствената си система от наказания за подобни случаи. Правителствата на страните членки на Европейския съюз имат на разположение две години, за да въведат новите правила в националните си законодателства.

Коментар