Глобул обяви новия си изпълнителен директор

Назначението на Стайн-Ерик Велан стана факт след одобрение от ЕК на сделката по придобиване на Глобул от Теленор

Назначението на Стайн-Ерик Велан стана факт след одобрение от ЕК на сделката по придобиване на Глобул от Теленор

Стайн-Ерик Велан е новият изпълнителен директор на Глобул. Той идва в компанията с опит като мениджър в Теленор Норвегия и Сърбия, съобщи телекомът.

„Опитът му в региона като бивш изпълнителен директор на Теленор Сърбия ще помогне на Глобул за по-нататъшното развитие на позицията на компанията като втория по големина мобилен оператор в страната”, каза Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор за Европа в Теленор.

Новото назначение е факт след одобрението от страна на Европейската комисия на споразумението на Теленор груп с OTE за придобиване на българския мобилен оператор Глобул за обща сума от 717 милиона евро, без приспадане на парични средства и задължения. Сделката включва и Германос България.

Стайн-Ерик Велан е заемал длъжността ръководител „Мобилни услуги” в Теленор Норвегия. Той има също опит в Централна и Източна Европа, където е бил начело на Теленор Сърбия в продължение на две години и половина, по време на важен за компанията преходен период.

След назначението си в Сърбия, Стайн-Ерик Велан е заемал поста управляващ директор на Унинор в Индия. Новият изпълнителен директор на Глобул има опит и като част от ръководството на Теленор в Скандинавия, където е бил начело на норвежкото бизнес подразделение, уточниха от телекома.

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с пазарен дял от 36%. В края на 2012 г. компанията отчете 4,5 милиона абонати и 36% пазарен дял. През 2012 г. Глобул и Германос България генерираха приходи от 378 милиона евро и печалба преди отчисления и амортизации в размер на 135 милиона евро.

След приключване на сделката с Теленор, което се очаква през третото тримесечие на 2013 г., Велан ще бъде официално назначен за изпълнителен директор на дружеството.

В региона на Централна и Източна Европа Теленор груп има присъствие в Унгария, Сърбия и Черна гора, като в последните две е лидер по приходи в областта на мобилните услуги. Компанията присъства на 11 пазара в Европа и Азия и разполага с близо 150 милиона клиенти.

В дейността си у нас Теленор ще се съсредоточи върху качеството на мрежата на Глобул и потенциала на мобилния пренос на данни и интернет-базираните услуги, стана ясно на неотдавнашна пресконференция на компанията в София.

Коментар