Силно наше участие на олимпиада по информатика

Националите ни по информатика се завърнаха с три медала – два златни и един сребърен, от Деветнадесетата Международна олимпиада по информатика. Тазгодишният отбор, в състав Искрен Чернев, Ростислав Руменов, Емил Ибришимов и Свилен Марчев се представи отлично, като продължи традицията на силно българско присъствие на престижни международни състезания в областта на информатиката.

Олимпиадата се проведе от 15 до 22 август в Загреб, Хърватска и благодарение на успехите на момчетата страната ни се класира на шесто място в света по медали и на тринадесето в неофициалното отборно класиране по точки, нареждайки ни сред най-добрите в света.
Най-високи са постиженията на Искрен Чернев от Софийската математическа гимназия и на Ростислав Руменов от Природо-математическата гимназия в Шумен. Двамата спечелиха златни медали за България, уточниха от Мусала Софт.
Среброто е за Емил Ибришимов, а четвъртият ни национал – Свилен Марчев, също има сериозно представяне, не само на тази олимпиада, но и на Балканиадата през юли месец, когато спечели сребърен медал.
Три от момчетата участват и в частния конкурс по програмиране на Мусала Софт и PC Magazine Bulgaria, а Ростислав и Свилен редовно печелят кръгове от конкурса.
България ще бъде домакин на Олимпиадата през 2009 година. Състезанието е от особено значение за страната ни, тъй като ще се навършат двадесет години след първото провеждане на Международна олимпиада по информатика в Правец (1989). Пловдив ще има честта да събере талантите от цял свят.

Коментар