Създадоха обещаващ клетъчен процесор

Компанията Tilera разработи нов процесор с 64 ядра. TILE64 е първият от семейството чипове с клетъчна архитектура, която позволява създаване на процесори с до няколкостотин и дори хиляди ядра.
Всяка клетка съдържа процесорно ядро със собствена кеш и работна честота до 1 GHz, което е свързано с другите ядра чрез шина за приемане и предаване на данни. Така се получава мрежа от обвързани помежду си процесори с производителност до 27 Tbps (терабита в секунда).
Компанията нарича своята архитектура iMesh (от intelligent Mesh). Всяка клетка може да работи с отделна операционна система, или няколко клетки да се обединяват и управляват от многопроцесорна ОС, напр. SMP Linux.
Клетъчната архитектура на TILE64 позволява лесно увеличение на производителността чрез добавяне на нови ядра. Експертите коментират, че новият процесор е по-производителен и консумира по-малко енергия от 80-ядрен чип на Intel, който достига около 2 терафлопа.
Tilera предлага клетъчния процесор под формата на платка за инсталиране в PCI слот. Освен вградената във всяко ядро кеш памет, процесорът разполага с обща кеш, четири контролера за DDR2 памет и набор от високоскоростни контролери за входно-изходни операции.
Всяко ядро консумира по около 170-300 миливата. Когато не се използват, ядрата могат да бъдат изключвани, което допълнително снижава консумацията.
Новият 64-ядрен процесор е достъпен във варианти с честота от 600 до 900 MHz. Цените започват от 345 долара. Едно от възможните приложения на TILE64 е обработката на видео.

Коментар