Стартира проектът “Интернет за всички”

Стартира проектът “Интернет за всички”

Целта е равни възможности за достъп на всички социални групи

16-06-2006
В сряда 34 страни, настоящи и бъдещи участнички в Европейската комисия, подписаха споразумение в Рига, Латвия, за осъществяването на проекта “Интернет за всички. Той включва мащабни действия, които ще подпомогнат достъпа на хора в неравностойно положение до световната мрежа.

Според наскоро провело се проучване 81% от сайтовете във Великобритания не отговарят на условията за всеобща достъпност. В Европа едва 3% от интернет страниците са съобразени с въпросния “W3C” стандарт. В това отношение местните власти се справят по-добре от частните компании, съобщават специалисти.

Европейската комисия в момента проучва възможностите за въвеждане на задължителни стандарти за достъп до интернет, като планът предвижда те да се популяризират през 2010 година.

Новата стратегия предвижда и подобряване на цялостното разпространение на интернет за Европа. Данните показват, че в по-изостаналите провинциални райони достъпът до мрежата не надхвърля 60%, докато в градовете вече е достигал 90%. Целта е до 2010 интернет да проникне в 90% от територията на стария континент.

Други мерки, които ще се предприемат, са свързани с масовото подобряване на уменията и цялостната грамотност на населението за боравене с мрежата.

рубрика: Uncategorized

Коментар