ИТ бизнесът е в добра позиция да се възползва от влизането в ЕС

 
Европейските фондове ще спомогнат за изграждане на ИКТ инфраструктура у нас, която да гарантира сигурен и високоскоростен интернет. Те  ще послужат и за създаване на благоприятна среда за развитие на е-бизнес от страна на частния сектор, осигуряване на качествено цифрово съдържание за образованието, възможности и стимули за продължаващо обучение на работещите и гъвкави форми на заетост. Голяма част от фондовете за информационни и комуникационни технологии ще послужат и за модернизиране на публичния сектор. Това стана ясно от пресконференция в София на анализаторската компания IDC по повод предстоящия форум "Европейският съюз и пазарът на информационни и комуникационни технологии в контекста на нарастването на броя на страните членки на ЕС от 10 на 12", който ще се проведе на 14 септември в столичния х-л Хилтън.

Целта на структурните фондове, като цяло, е разходите за ИТ в ЕС да достигнат 3% от БВП. В момента в България този процент е около 1.7%. Според IDC, разходите за ИТ в България ще превишат 2% от БВП през 2009 година.

IDC предвижда, че през 2007 г. ръстът на пазара за компютри ще бъде 40.1%, докато през 2006 той е бил едва 3.5%. Анализаторите прогнозират средно нарастване на компютърния пазар с по 20.1% до 2011 г. Това ще се дължи на влиянието на европейските фондове и местното финансиране за постигане на съвместимост с изискванията на ЕС. Освен това се очаква и умерен спад в цените, поради поевтиняване на компонентите и отпадане на митническите ограничения.

Благоприятните икономически условия, силната конкуренция и стимулирането на търсенето сред населението ще ускори ръста на пазара на мобилни компютри. Те ще надминат настолните още през 2009 година и ще достигнат до 52% дял от пазара, спрямо 40% през първата половина на тази година.

На пазара за телекомуникации в страната все още се отделят малко средства, в сравнение с другите страни от Централна и Източна Европа. Проучванията на IDC обаче показват, че пазарът ни се развива с много бързи темпове, по-бързо отколкото в другите държави.

Проникването на фиксираната телефония в страната е 32.5% (т.е такъв процент от населението разполага със стационарен телефон), което е сравнително високо (в Румъния то е 19.5%), но този процент намалява, поради влиянието на мобилните комуникации и VoIP. Мобилната телефония е проникнала доста по-дълбоко в бита на българина. Според проучванията на IDC, проникването е 107.8% (един човек е абонат на повече от един мобилен оператор).

Пазарът на високоскоростен интернет в България той е динамичен и изпреварва дори този в някои от първите държави, станали членки на ЕС. Проникването към момента е 6.1%. От IDC смятат, че навлизането на нови технологии, засилената конкуренция, регулирането на пазара съгласно изискванията на ЕС, и търсенето на нов тип услуги ще доведат до удвояване на този процент до 2011 година.

Пазарът на принтери, копирни машини и многофункционални устройства се очаква да нараства средно с по 8.1% през следващите пет години, което ще се дължи най-вече на продажбите на многофункционални устройства и на цветния лазерен печат. От IDC очакват през 2011 година на този пазар да бъдат продадени 193 533 устройства на стойност от $64.91 милиона. През 2006 година са били продадени 144 962 машини на стойност $43.98 милиона.

През 2006г. пазарът на ИТ услуги в страната е бил оценен на $96.8 милиона. Компанията за анализи прогнозира средногодишен ръст за периода 2007-2011 година от 16.5%. Най-бързо растящите сегменти в този пазар ще бъдат аутсорсингът и разработката на специфични приложения за нуждите на клиентите (custom application development). Сектори като производство, ютилити и търговия ще използват все повече ИТ услуги.

Като цяло, ИКТ браншът се намира в добра позиция да се възползва от присъединяването ни към ЕС. Евентуални препятствия пред ИТ сектора за усвояване на еврофондовете могат да се окажат недостатъчната активност на органите на местната и централна власт, ниското ниво на готовност в сектора на МСП, конкуренцията от страна на чужди компании, които искат да участват в проектите в държавната администрация, и недостигът на квалифицирана работна ръка.

Потенциалните възможности, които се отварят пред ИТ сектора, са инвестиции в сферата на услугите с добавена стойност (Value added), ориентация към дългосрочни ИТ проекти и достъп на по-малките компании да финансиране.

Коментар