Русия праща човек на Луната

Руската федерална космическа агенция планира да изпрати хора на Луната през 2025 година, както и да създаде постоянна лунна база до 2032, съобщи dailytech.com.
Първоначално Русия планираше да си партнира с американската агенция НАСА за обща мисия до Луната, но правителството на САЩ отказа предложението. След като завърши своята част от Международната космическа станция през следващите 10 години, Русия ще се фокусира в модернизирането на своя "Съюз", за да може с него да се пътува до Луната.
И други държави публично обявиха планове за изпращане на хора на Луната през следващите 20 години. Освен САЩ и Русия, Китай и Япония също имат намерение да изпратят астронавти на Луната до 2022 и 2030 г. А една евентуална човешка лунна база може да бъде използвана за изпращане на човешки мисии и до Марс.
В момента Руската космическа програма и Европейската космическа агенция работят заедно, за да симулират човешки мисии до Червената планета. Шестима доброволци ще бъдат затворени в капсула, за да могат учените да изследват какви ефекти върху човешкото тяло ще има едно пътуване до Марс.
Всяка страна обаче, която има оптимистични планове един ден да изпрати хора на Марс, се сблъсква с финансови и логистични проблеми. След като бъде построен подходящ космически кораб и бъдат установени всички необходими запаси, дългото пътуване и суровата околна среда на Червената планета поставят нови предизвикателства за инженерите.

Коментар