САЩ вдигнаха мерника на патентните тролове

Съдебните искове, заведени от патентни тролове, често приключват със споразумени за десетки милиони долари

Съдебните искове, заведени от патентни тролове, често приключват със споразумения за десетки милиони долари

Американски конгресмени предложиха законопроект, който значително ще усложни дейността на т.нар. патентни тролове, или компании, чийто бизнес е концентриран в покупката на интелектуална собственост и постоянни съдебни дела с цел получаване на компенсации.

Подобни компании влияят негативно на развитието на индустрията, бизнеса като цяло и на крайните потребители, смятат авторите на законопроекта, цитирани от Cellular-news.com.

Силата на бъдещия закон ще се стовари с пълната си сила точно върху патентните тролове, като същевременно ще остане на страната на притежателите на интелектуална собственост, които развиват нормален бизнес с разработка и продажба на продукти.

Исковете, заведени от патентните тролове, често приключват с извънсъдебни споразумения между двете страни. Стойността на подобни сделки понякога достига десетки милиони долари.

Взривната активност на троловете, която наблюдаваме сега, лишава компаниите-жертви от средства за по-нататъшно развитие и възпрепятства иновациите, се посочва в мотивите за новия законопроект. Неговите автори предлагат модернизиране на патентната система на САЩ, която в последно време търпи сериозни критики от анализатори и участници на пазара.

Грамотната патентна система е ключов фактор за здрава икономика, коментира Гари Шапиро, президент на Асоциацията по потребителска електроника.

Коментари по темата: „САЩ вдигнаха мерника на патентните тролове”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Мдааа… Дойде време, дори и патентният тероризъм да бъде лицензиран…

Коментар