България е 9-та като аутсорсинг дестинация

През 2007 година делът на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в България се очаква да достигне 15 на сто от Брутния вътрешен продукт. Това е заявил председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков при откриване на годишната сесия на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения (МСД, ITU) в Женева, отбелязва сайтът на ДАИТС.
Към края на 2008 година се очаква българската ИКТ индустрия да достигне обем от 2,3 милиарда евро. Страната ни се нарежда на 9 място сред аутсорсинговите дестинации през 2006 година, докато през 2005-та е била на 15-то място, е посочил още Вачков.
През настоящата година в България бе предложена Програма за ускорено развитие на информационното общество до 2010 година, припомня председателят на ДАИТС.
Междувременно, Пламен Вачков бе избран за заместник-председател на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения – структурата, която взима решенията в най-голямата международна агенция на ООН. В съответствие с процедурните правила на организацията, Вачков ще заема поста през 2008 година.
Председателят и заместник-председателят на Съвета се определят на ротационен принцип измежду администрации от различните 7 региона на страните–членки на МСД за срок от една година, т.е. до следващата редовна сесия на Съвета.

Коментар