Отворен формат на Microsoft може да стане международен стандарт

Ако успее да направи своя Office Open XML международен стандарт, Microsoft ще запази конкурентно предимство на разширяващото се поле на документите с отворени формати. Гигантът иска OOXML да получи подобен статут, за да може да продава и софтуер с отворен код, който все повече се търси от правителствата на държави като Белгия, Франция, Германия, Холандия, Бразилия и други, писа CNET News.
Основният код на всеки „отворен” документ е публично достъпен, което позволява на разработчиците да подобряват и създават нови продукти, без да им се налага да плащат за използването на формата. Първият отворен формат, станал международен стандарт през май 2006 година, беше OpenDocument Format (ODF), разработен от група начело с IBM.
Страните членки в двете глобални организации за стандартизация, ISO (International Organization for Standardization) и IEC (International Electrotechnical Commission), намиращи се в Женева, още от април са разделени в гласовете си дали да одобрят Office Open XML за международен стандарт.
Някои членове са на мнение, че ISO и IEC не трябва да одобряват комерсиален продукт на една единствена компания за международен стандарт. Други смятат, че ако Office Open XML бъде приет от ISO и IEC, то това неизбежно ще се отрази на софтуерния пазар, тъй като в момента над 90% от електронните документи са във формат на Microsoft.
Електронното гласуване приключи в неделя, а от ISO обещават да обявят резултатите днес или утре. Асоциацията ECMA (European Computer Manufacturers Association) – европейската организация за стандарти, която също заседава в Женева – даде статут на Office Open XML за общоевропейски стандарт през декември.
Според Фондацията за свободна информационна инфраструктура (Foundation for a Free Information Infrastructure) със седалище в Брюксел, която преброява гласовете на участвалите в гласуването, сред страните, гласували срещу предложението на Microsoft, са Япония, Канада, Индия, Китай, Бразилия, Франция и Великобритания. Гласовете на Франция и Великобритания са условни, т.е. те могат по-късно да ги променят в подкрепа на софтуерния гигант, ако Microsoft успее да ги убеди в техническите способности и надеждността на своя продукт.
Швейцария, САЩ, Португалия и Германия подкрепят софтуерната компания. За да бъде одобрен за международен стандарт, продуктът на Microsoft трябва да получи поне две трети от гласовете на 37-те страни, имащи право на глас.

Коментар