Apple гледа към завод на Globalfoundries за $6 млрд.

Напоследък все по-усилено се говори, че Apple планира собствено производство на процесори за мобилни устройства, за да намали зависимостта си от Samsung, с която води нескончаеми патенти спорове.

Появиха се информации, че компанията на Тим Кук е инвестирала в тайванския производител на чипове UMC. В отговор, корейски медии твърдят, че Samsung вече си е осигурила договор за производство на процесорите за iPhone 7.

В началото на седмицата американският сайт CNET съобщи, че Apple разглежда възможността да си партнира и дори да създаде съвместно предприятие с един от най-големите производители на чипове – компанията Globalfoundries, която се появи на сцената като резултат от разделяне на AMD.

В момента процесорите за iPhone, iPad и други i-джаджи на Apple се произвеждат от Samsung, но договорът на Купертино с корейците изтича през 2014 г. В същото време Globalfoundries, която притежава нов завод в щата Ню Йорк на стойност $6 млрд., е готова да произвежда чипове от най-висок клас за смартфони и таблети.

Apple може само да спечели от евентуално партньорство с Globalfoundries. На първо място, заводите на GF са оборудвани с техника от последно поколение. Второ, както Samsung, така и GF използват технологии на IBM, което означава, че миграцията на Apple към друг производител на чипове няма да бъде болезнена за компанията от Купертино.

На този етап GF може да произвежда чипове по 28- и 32-нанометрови технологии и има потенциал да усвои 20- и 14-нм процеси.

Същевременно се носят слухове, че Apple е сключила тригодишно споразумение с тайванския производител TSMC за част от мобилните си процесори от сериите А. Доказателства за това обаче липсват.

Анализаторите не отдават голяма роля на TSMC в плановете на Apple. Напротив, предполага се, че Apple може да погълне завода на Globalfoundries в щата Ню Йорк и да започне самостоятелно производство на процесори.

Коментар