САЩ: китайските хакери застрашават световния бизнес

САЩ отправиха поредни остри обвинения срещу китайските хакери

САЩ отправиха поредни остри обвинения срещу китайските хакери

Конгресът на САЩ обвини за пореден път Китай в провеждане на кибератаки срещу много страни по света и на първо място срещу самите Съединени щати.

Според конгресмените, китайските хакери нанасят съществени вреди на бизнеса в цял свят, като проникват в компютърните мрежи и крадат секретни данни. Тим Мърфи, председател на Палатата на представителите, твърди, че нито една американска компания, независимо в коя сфера на бизнес работи, не е защитена от китайските компютърни гении.

Най-често биват атакувани компании, свързани с военните, твърди докладът. Според бившия губернатор на Вашингтон Слейд Гортън, загубите от кибератаки в САЩ възлизат на 300 млрд. долара годишно. Статистиката сочи, че за 80% от тези щети е отговорен Китай.

Почти всички конгресмени в САЩ смятат, че са необходими нови закони, които да засилят способността на страната да се противопостави на кибератаките на враждебно настроени държави. Предполага се, че съответните законопроекти вече се разработват.

САЩ разглеждат като киберврагове и редица други държави освен Китай. В списъка попада и Русия, но тя все още не е считана за основен източник на опасности. Според американските конгресмени, избуяването на киберпрестъпността в държави като Китай и Русия се дължи на неработещите правни системи, които оставят хакерите ненаказани.

Засилената активност на китайските хакери се обяснява от САЩ и с бързия икономически ръст на страната и стремежът й да се наложи като лидер в много области. Засега няма коментар от китайска страна за поредните обвинения от Вашингтон.

Коментари по темата: „САЩ: китайските хакери застрашават световния бизнес”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Навсякъде из Мрежата щъкат анти-американски злобари, анти-американски хейтъри, анти-американски кракери, хакери, тракери и прочие мрежови боклук и шлака. Ето до какво доведе анти-шпионската и анти-американската истерия и инвазия!

  2. Teacher

    Пише се “застрашават” , нас ни застрашава неграмотността

  3. Наблюдател

    Това демонстративно лицемерие е насочено по-скоро към васалните държави на САЩ – не обръщайте внимание на гредата, която сме ви сложили в окото, а тъсете сламката на китайците.

Коментар