Западът обвинява Китай за кибер атаки

 
Кибер атаките срещу правителствените компютри на САЩ и Германия, за които се твърди, че са с китайски произход, били част от шпионска стратегия, целяща не само да събере ценна информация, но и да разруши и унижи Запада, смятат държавни представители на засегнатите страни.

През последните 10 дни от Пекин горещо отричат докладите на западните медии, че китайски хакери са проникнали в системите на Пентагона и на ключови министерства в Германия. Статия във вестник “Гардиън” твърди, че е била ударена и мрежата на британския Foreign Office. Според източници, ангажилани в сигурността, доста често китайски хакери се опитват да проникнат в системите на британското правителство.

Пред Ройтерс представител на Великборитания казва, че интересите на кибер престъпниците са свързани с научна и технологична информация, както цивилна, така и военна. Друга цел е набавянето на политически и икономически данни. Хакерите искат също така и да наблюдават отделни дисиденти и дисидентни групи.

Източникът не коментира дали китайското правителство е замесено, но добавя, че по принцип кибер атаките имат още няколко цели, освен събиране на секретна информация. Те могат да разрушават мрежи и да ги компрометират, особено ако нападнатите институции са от ранга на Пентагона.

Същевременно от Пентагона съобщиха, че хакери са успели да получат достъп до некласифицираната имейл система на американския секретар на отбраната Робърт Гейтс. Статия във “Файненшъл Таймс” пък твърди, че китайските военни са отговорни за кибер атаката.

В Германия, списанието “Дер Шпигел” написа, че от федералната разузнавателна служба са съобщили на правителството за проникване на китайски хакери в министерските системи през май, като е използван троянски кон, дегизиран под формата на файлове от Word или PowerPoint.

Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Германия като изцяло безпочвени и приличащи на кампания от Студената Война.

Коментар