ФБР разследва и отвъд заподозрените

ФБР шпионира много повече хора, когато става дума за тероризъм, отколкото беше признато преди време. Федералното бюро за разследванe разчита на телекомуникационните компании, за да анализира телефонни пътеки на хора, близки до тези, които са заподозрени в тероризъм, сочат нови документи на агенцията.

Чрез секретни молби ФБР е изисквало записи от телефонни обаждания, с цел да получи данни не само за разследваните, но и за хората, с които те си комуникират, писа CNET News. Бюрото е спряло тази практика по-рано през годината, отчасти защото се повдигнаха въпроси около агресивното му изискване на телефонни записи от телекомите.

След атаките от 11 септември 2001 година, представителите на американския контратероризъм започнаха да прилагат най-често техниката за идентифициране на заподозрени чрез използване на данни за това с кого потенциалните терористи говорят по телефона, тъй като обикновено екстремистите осъществяват контакт помежду си чрез телефон.

Тази стратегия има и силни поддръжници в правителството на САЩ, които я смятат за изключително полезен инструмент за предвиждане и предотвратяване на атаки, както и за идентифициране на цели за подслушване от Националната агенция за сигурност (NSA).

Някои лидери на правозащитни организации обаче, както и представители от агенции за борба с тероризма, предупредиха, че анализите на контактите на потенциални терористи могат и да доведат до сериозни грешки. Може да се окаже, че някои от хората, с които наблюдаваният контактува, нямат нищо общо с тероризма.

По принцип данните, които интересуват ФБР, включват анализи на това с кои хора набелязаните цели говорят най-много по телефона, колко дълго, кога им се обаждат, внезапна промяна в действията им и географски региони, където се обаждат.

Коментар