Nokia не искала да бъде второстепенен Android играч

Стивън Елоп разкри  защо Nokia избра Windows Phone вместо Android

Стивън Елоп разкри защо Nokia избра Windows Phone вместо Android

Nokia е избрала Windows Phone вместо Android за основна мобилна платформа, тъй като е искала да бъде лидер на пазара. Това става ясно от интервю на CEO-то Стивън Елоп пред TechRadar.com.

Анализаторите на Nokia са предвидили, че на пазара за Android смартфони ще се наложи един много силен лидер, но не са имали увереност, че това може да е Nokia, спорделя Елоп.

И действително, в момента една компания, Samsung, държи значителен дял от пазара на Android устройства.

Nokia не е искала да бъде втора или дори трета сила сред производителите на Android смартфони, като се има предвид, че дълго време беше лидер на мобилния пазар, благодарение на платформата Symbian.

В света на Android се появиха голям брой висококачествени устройства от известни производители и по-малки компании, но HTC и Samsung държаха целия пазар, коментира Елоп. Ръководството на Nokia е преценило, че при тази конкуренция компанията няма шансове да стане номер едно и затова поема курс в полза на развиващата се платформа Windows Phone.

Споразумението с Microsoft е позволило на Nokia бързо да пригоди производството си към WP смартфони и да стане лидер в сегмента, макар и той да е все още малък. В момента Nokia държи почти целия WP пазар, а Microsoft й съдейства с обновления на мобилната ОС. Най-сериозният й конкурент е HTC, но делът на тайванците е малък.

Наскоро Nokia представи нов флагман от линията WP смартфони Lumia. Моделът 1020 се отличава с изключителна 41-мегапикселова камера и няма аналог при Android устройствата.

Коментари по темата: „Nokia не искала да бъде второстепенен Android играч”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Има точно такава мисъл, и си е точно на Цезар. И аз се сетих точно за тази мисъл, четейки статията, няма как да не се направи връзката, след като принципът е същият.

    Що се отнася до инвеститорите – това като стратегия ми се струва по-правилно, защото по този начин Нокиа се обвързва с евентуалният растеж на WP платформата. Докато при Андроид изпада в безкрайна битка с неясен резултат. Освен това, чисто имиджово изглежда по-добре да си лидер, макар и в малък (все още) пазар.

  2. бобо

    Бе има такава мисъл,ама не е точно на Цезар…по-скоро е на баба ти!

  3. Аз

    Цезар го е казал:
    “По добре пръв на село, отколкото втори в Рим.”

    Макар че инвеститорите на Нокия едва ли са съгласни …

Коментар