Пикът на РС пазара може да остане в 2011 г.

Персонални компютри са изправени пред криза на доверието - много потребители вече избират  таблети вместо РС

Персонални компютри са изправени пред криза на доверието – много потребители вече избират таблети вместо РС

Пикът в доставките на персонални компютри през третото тримесечие на 2011 година може да се окаже недостижим в следващите години. Продажбите на РС тогава достигнаха 96,1 милиона броя, по данни на IDC, след което започна неотклонно да намаляват.

През 2012 г. пазарът отбеляза спад от 4%, а през настоящата година се очаква срив с цели 8%. Не е ясно дали РС пазарът се движи необратимо надолу или на определен етап ще бъде достигнат минимум и съответно стабилизиране на продажбите.

IDC не очаква постоянен спад. Според анализатори от компанията, РС пазарът не е в стадий на свободно падане, при който след години ще изчезне. Това, което става в момента, е загуба на импулс за ръст.

По-рано IDC считаше, че през второто полугодие доставките на РС ще компенсират в известна степен големия спад от първите две тримесечия, а през 2014 г. пазарът ще отбележи малък ръст. Сега обаче компанията преразгледа и понижи своите прогнози за третото и четвъртото тримесечие. Същата тенденция наблюдава и другият водещ анализатор – Gartner.

И според IDC, и според Gartner, 2014 година ще бъде знакова за пазара на РС. Ако доставките на персонални компютри нараснат, то 2013-а ще се окаже най-ниската точка. Продължаващ спад на продажбите пък би подронил съществено позициите на компании, които разчитат на традиционните лаптопи и настолни системи – преди всичко Microsoft, чиито ключови продукти Windows и Office зависят от продажбите на нови РС.

Анализаторите от IDC и Gartner изразяват предпазлив оптимизъм за това дали 2014 година ще бъде по-успешна за РС бизнеса. Наскоро Gartner прогнозира, че продажбите на РС (вкл. ултрамобилни системи) ще достигнат 329 милиона през 2014 г., което е с 1% повече спрямо очакваните продажби за 2013 г.

IDC също вижда светлина в тунела, предвид резултатите за второто тримесечие на РС пазара в САЩ, където се наблюдава спад от само 1% спрямо същи период на миналата година. Пазарът в САЩ обикновено задава тенденциите и за останалите региони. Частично, раздвижването през второто тримесечие се дължи на корпоративните обновления и пълното прекратяване на поддръжката на Windows XP през април 2014 г.

Някои анализатори обаче не споделят оптимизма за възраждане на РС индустрията в близките години. Счита се, че интересът на потребителите към традиционните РС спада необратимо, поради промяната в модела на използване на компютрите, в частност – прехода от РС към таблети. На развиващите се пазари, където РС-тата никога не са били масов продукт, потребителите първо купуват смартфони, а след това логично преминават към таблети.

Доставките на таблети може да изпреварят тези на персонални компютри още през третото тримесечие на годината или най-късно през четвъртото. Подобна тенденция би довела до по-нататъшен спад на РС пазара. Съществува реална вероятност продажбите на РС да намалеят до 65-70 млн. броя за тримесечие.

Ако тези прогнози са точни, то РС индустрията ще се върне към нивата си от 2007-2008 г., а пропадането ще се измерва с 28% в сравнение с пика през 2011 г. По-реалистичната прогноза обаче е, че РС пазарът няма да падне под 290 млн. броя годишно, или с 20% по-надолу от пиковата 2013 г. Колкото повече време хората прекарват с таблети, толкова повече ще осъзнават, че тези устройства не могат да заменят пълноценно персоналния компютър, счита анализатор от IDC.

Коментар