Microsoft загубила $900 млн. от таблета Surface

Microsoft отчете разочароващи резултати от подразделението за Windows, които се дължат на слаб РС пазар и таблета Surface

Microsoft отчете разочароващи резултати от подразделението за Windows, които се дължат на слабостта на РС пазар и таблета Surface

Microsoft приписа 900 млн. долара загуба от таблета Surface в отчета си за финансовата 2013 г., която приключи в края на юни.

Приходите на корпорацията са нараснали с 5,4% до $77,849 млрд. спрямо предходната финансова година ($73,723 млрд.). Чистата печалба на акция бележи 23,5% ръст – от $2 до $2,58, но тези резултати са по-ниски от очакванията на анализаторите.

Приходите на подразделението за Windows са се увеличили от $18,4 млрд. до $19,239 млрд. за финансовата 2013 г., но оперативната печалба намалява от $11,6 млрд. до $9,5 млрд. За четвъртото тримесечие Windows Division бележи спад на оперативната печалба от $2,4 млрд. до $1,1 млрд. Причина за слабите показатели е спадът в търсенето на персонални компютри.

По данни на IDC, през последното тримесечие РС пазарът бележи спад от 11%. Финансовият директор на Microsoft Еми Худ твърди пред Блумбърг, че продажбите на РС през тримесечието са се сринали с 20%.

Резултатът на Windows дивизията се влошава още повече от загуби в размер на $900 млн., причинени от слаби продажби на таблета Surface. Компанията не разкрива точни данни за броя на продажбите, но наскоро IDC съобщи, че от момента на пускане на таблета на пазара през есента на 2012 г. до март т.г. Microsoft е продала около 900 хиляди таблета.

По-рано тази седмица Microsoft обяви драстично намаляване на цената на Surface – с около една трета, с цел да стимулира продажбите и вероятно да изчисти складовите наличности, преди да пусне нови модели на Surface.

Подразделението за офис софтуер, Business Division, бележи ръст от 14% през четвъртото тримесечие, достигайки приходи от $7,21 млрд. Microsoft съумява да намали оперативната загуба на подразделението за онлайн услуги, в което влизат Bing, Skype, MSN, Office 365 и Outlook, до $1,3 млрд. за 2013 г., спрямо $8,125 млрд. през 2012.

Наскоро главният изпълнителен директор Стив Балмър обяви значими преобразувания на компанията. Microsoft планира да създаде семейство от устройства, вкл. смартфони, персонални компютри, таблети и ТВ приставки, а структурата й ще се състои от 10 подразделения.

Коментари по темата: „Microsoft загубила $900 млн. от таблета Surface”

добавете коментар...

  1. petar

    900 000 !!!! Я си оправете заглавието и му добаваете още 3 нули

Коментар