ЕС и САЩ ще борят заедно хакерите

Ивайло Калфин представи във Вашингтон позицията на ЕС по сигурността на мрежите и опазването на данните

Ивайло Калфин представи във Вашингтон позицията на ЕС по сигурността на мрежите и опазването на данните

Стандартите за киберсигурност трябва да бъдат отворени, да се разработват от всички заинтересовани страни и да бъдат доброволни. За това говориха участниците в дискусията за дигиталния дневен ред в рамките на Трансатлантическата политическа мрежа във Вашингтон вчера.

Мрежата събира веднъж годишно законодатели от двете страни на Атлантика, за да обсъждат политики от общ интерес. Ивайло Калфин представи законодателството по сигурността на информационните мрежи и съхраняването на данни, което в момента се приема от европейските институции. Тези въпроси не са включени в мандата на Европейската комисия за преговори по споразумението за свободна търговия, но не е възможно създаването на общ електронен пазар, без да се договори сътрудничеството по тях, смята Ивайло Калфин.

“В директивата за сигурност на информационните мрежи трябва да отговорим по ясно на три въпроса: за разкриването на пробиви на информационните системи, да уредим кой има задължението да докладва в такива случаи, каква информация и на кого да предоставя, както и какви мерки се вземат след подаването на информация за кибер атаки”, посочи Калфин. Той е докладчик на групата на социалистите в Европейския парламент по бъдещото законодателство за сигурността на мрежите.

В дебата се включиха съветникът по киберсигурност на президента Барак Обама Майкъл Даниъл, Тайсън Баркър от Фондация “Бертелсман”, ДжоАлхадев, директор по киберсигурност в Oracle и преподавателят по интернет сигурност в Масачузетския технологичен институт в Бостън Даниел Вайцман.

Калфин има лична среща и с конгресмена Тед Дойч, който активно работи по въпросите на киберсигурността в Конгреса на САЩ. Двамата обсъдиха възможностите за законодателно сътрудничество при регулиране на интернет пространството.

В Конгреса се обсъждат няколко законопроекта, свързани с образованието, полицейското сътрудничество и изследванията в областта на киберсигурността. ЕС също обсъжда въвеждането на подобно законодателство.

Калфин и Дойч коментираха и поправката в конституцията, инициирана от конгресмена. С нея се иска по-ясно разделение между бизнес и политици и допълнителни ограничения, както и по-голяма прозрачност на финансирането на политически кампании.

Ивайло Калфин бе поканен и в Института “Петерсън” – един от силните икономически аналитични центрове в САЩ. Предизвикателствата пред еврозоната бяха в основата да дискусията, в която се включиха икономисти от от мозъчния тръст “Брукингс”, от Института за международни финанси и др.

Участниците коментираха, че стабилността на еврозоната минава през коренна реформа в бюджетите на страните членки, прехвърляне на повече правомощия на европейско равнище, централизиране на данъка върху доходите и много по-значима роля на европейския бюджет. За разлика от американската икономика, която излиза от рецесията, европейската все още е заплашена от риск за допълнителен спад.

Коментари по темата: „ЕС и САЩ ще борят заедно хакерите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Боже! САЩ щели да ни пазят от хакери! А от САЩ кой ще ни пази?

Коментар