Ще приемаме ускорено ИТ кадри от чужбина

Механизъм "бърза писта" ще ускори процеса по приемане на чуждестранни ИТ специалисти в България

Механизъм „бърза писта” ще ускори процеса по приемане на чуждестранни ИТ специалисти в България

Процедурата за приемане на чуждестранни ИТ специалисти у нас е значително ускорена от началото на годината, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин в предаването „Просто Диков” по Би Ай Телевизия.

Към момента в аутсорсинг сектора са заети около 30 000 души, но бизнесът у нас е готов да наеме още толкова, стана ясно от разговор с председателя на браншовата асоциация Стефан Бумов.

Досега процедурата за привличане на ИТ кадри от чужбина беше доста бавна – отнемаше около 2-3 месеца, заради т.нар. пазарен тест, който дава приоритет на наемането на български специалисти, посочи Калфин.

От началото на годината обаче работи механизъм „бърза писта” и чужденците – например украинци – ще чакат не повече от 3-4 седмици, за да получат разрешение за работа в България. Органите по сигурността също ще разглеждат приоритетно подобни кандидатури.

„Освен бързата процедура е важно и желанието на хората да дойдат”, коментира Калфин. Приетите на работа у нас чужденци ще получават поне 2400 лв. – три пъти над средната заплата. „Но се съмнявам, че има 10 хиляди желаещи”, допълни вицепремиерът.

Според Стефан Бумов, идването у нас на чужди ИТ специалисти заедно с техните семейства е добра новина за страната ни, тъй като това са интелигентни и платежоспособни хора, които ще работят тук, ще плащат данъци тук и ще създават поколение у нас.

Коментари по темата: „Ще приемаме ускорено ИТ кадри от чужбина”

добавете коментар...

  1. aaa

    Нали щеше да е минимум 3000лв сега 2400лв.
    Изобщо поредното правителство мислещо само за бизнеса!
    “2400 лв. – три пъти над средната заплата.”
    Само че това не е средната заплата в ИТ сектора, пробвайте с 3300.
    И аз ще ви кажа какво ще стане, ако се изсипят много украинци, индийци, пакистанци и т.н.
    Конкуренцията ще се вдигне, което ще даде опция на местните ИТ фирми да огъват ръце и стопират заплати, което от своя страна ще доведе до масово напускане на БГ специалисти към други ЕУ държави!

  2. Anonymous

    Ще дойдат, ще се научат и после “в ковачницата на кадри ще останат само чуковете” а другите в Европа. Докато не се преборим поне частично с корупцията, няма да иам читави хора в тая държава.

  3. Йордан

    Това е чудесна новина.

    Само дано програмистите в Щатите не научат, че с 5000лв тук се живее по-добре от $120 000 там, че ще ни залеят пазара.

  4. mmk

    До коментари 1 и 2: Балъци, украинците вече дойдоха… Македонци, молдовци,гърци отдавна са тук… Проблема е, че ще пада нивото на заплащане с тия гастарбайтери..

  5. Жоро

    И кой будала ще дойде да работи в България? Та те тука заплатите в ИТ-то са по-ниски в сравнение с други страни членки на ЕС. 2400лв може само в София, пък после пак ще приказваме колко е пренаселено. Има софтуерни фирми в провинцията, където дават 600лв на програмисти с опит и не говорим за “сайтаджия”. Вместо да инвестираме в себе си, инвестираме в глупости.

  6. hhhh

    Са избият

Коментар