Microsoft вгражда поддръжка на биткойн в Excel

Поддръжката на виртуалната валута при работа с Excel ще позволи извършване на математически операции в биткойн

Поддръжката на биткойн при работа с Excel ще позволи извършване на математически операции с виртуална валута

Microsoft планира да добави поддръжка на криптовалута биткойн (Bitcoin) в бъдещите версии на електронната таблица Excel, става ясно от пътната карта на Office 365, обявена от компанията.

Поддръжката на биткойн при работа с Excel ще позволи извършване на математически операции с виртуална валута. Очаква се подобна функционалност да стане достъпна в Excel 2016 за Windows, уеб приложението и мобилната версия за Windows Phone и Android.

Microsoft започна да приема плащания с биткойн през 2014 г. в онлайн магазина за Windows приложения, ползвайки услугата BitPay. През март тази година се появиха информации, че компанията ще се откаже от биткойн, но Microsoft опроверга съобщението, което бе публикувала по-рано на сайта си, определяйки го като грешка.

Биткойн е най-популярната, но не и единствена виртуална валута. Счита се, че тя е разработена от японския програмист Сатоши Накамото през 2008 г. Въпреки опитите за установяване на самоличността на Накамото, все още няма доказателства, че той съществува реално.

В основата на биткоин, както и на другите криптовалути, лежи технологията blockchain (блокова верига), която представлява публична книга за приходно-разходните операции. Когато потребител на системата реши да извърши транзакция, той обявява това пред всички участници в системата и данните за неговата транзакция се записват в блок.

През ноември 2015 г. Microsoft предложи на свои клиенти, ползващи облачната платформа Azure, нова услуга под името EBaaS (Ethereum Blockchain as a Service). Тя е предназначена за разработка на приложения, базирани на технология за блокови вериги – аналогична на тази, която се използва в биткойн.

Коментари по темата: „Microsoft вгражда поддръжка на биткойн в Excel”

добавете коментар...

  1. aze

    pone moje da se opita ako razbere kak……. ha ha ha

Коментар