ЕК опитва отново да премахне роуминга

Еврокомисарят Нели Крус се надява парламентът да приеме на първо четене телекомуникационни пакет през април

Еврокомисарят Нели Крус се надява парламентът да приеме на първо четене телекомуникационни пакет през април

Еврокомисарят за цифровия дневен ред Нели Крус покани Ивайло Калфин на разговор, за да търси подкрепата му за прокарване на телекомуникационния пакет, който урежда новите условия за работа на телекомпазара в Европа, включително отпадането на роуминга.

Двамата разговаряха в Страсбург вчера, след като в края на февруари парламентарната комисия за промишленост на Европейския парламент, чийто член е Калфин, блокира законодателното предложение. Гласуването на пакета беше спряно заради липса на превод на всички официални езици на законодателните поправки на комисията.

„Комисар Крус се надява парламентът да приеме на първо четене проекта през април, за да може да продължи преговорите по него след изборите и да ги приключи преди края на мандата на настоящата Европейска комисия през октомври”, обясни Ивайло Калфин.

Той увери комисаря за цифровия дневен ред на ЕС, че не е против отпадането на роуминга, но че плановете на Комисията да се въведат две тарифи за интернет, не са приемливи за него.

„Това е компенсациятa за големите телекомуникационни компании, които срещу отпадането на таксите от роуминга искат да облагат високата скорост и добрия интернет, който предоставят, с по-високи такси. Това аз не мога да подкрепя. Така мислят и повечето ми колеги”, коментира Калфин.

Калфин и Нели Крус обсъдиха и забавянето на проекти в областта на информационните технологии, които се финансират от европейския бюджет чрез новия финансов инструмент „Свързване на Европа”, съобщиха от офиса на българския евродепутат.

Коментари по темата: „ЕК опитва отново да премахне роуминга”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Скоро ще последват пак дъжд от публикации с отчети как мобилните оператори търпят загуби изнемогват и страдат много жестоко.

Коментар