Все повече майки искат гъвкаво работно време

Все повече жени искат да работят дистанционно при завръщането им на работа след майчинство, сочи проучване на Регус.

73% от анкетираните собственици и мениджъри смятат, че намалява делът на фирмите, които отказват да наемат жени при завръщането им от отпуск по майчинство. Това е  един от основните изводи от най-новото глобално изследване на Регус.

„Когато жените се върнат след отпуск по майчинство, работодателите често установяват, че жонглирането между професионални и лични задължения не е лесно, ако не и невъзможно. Не е учудващо, че все повече майки питат за гъвкава организация на работата”, коментира резултатите Десислава Митева, генерален мениджър на Регус България.

Майките, които се връщат на работа, имат ценни умения и опит, според 73% от българските фирми. Според повечето анкетирани, гъвкавото работно време, работата по-близо до дома и възможността за работа на непълно работно време са сред най-успешните подходи за привличане на повече майки обратно към трудовия колектив.

33% от анкетираните в България забелязват, че все повече  жени си вземат по-кратък отпуск по майчинство (под 3 месеца). Въпреки това 62% от респондентите посочват, че повече жени искат да работят дистанционно при завръщането им на работа.

Същевременно, изследване на „Файненшъл Таймс” показва, че компаниите с повече жени на борда са по-печеливши. Затова е крайно време фирмите да започнат да прилагат работни практики, които да са подходящи за работещите майки, смята Десислава Митева.

46% от анкетираните споделят, че работата по-близо до дома е ключов стимул за привличане на повече майки обратно на работа. 36% са на мнение, че възможността за работа при непълно работно време ще помогне на завръщащите се на работа майки. Проучването обхваща над 19 000 собственици и висши мениджъри в 98 държави.

Коментар