Калфин: ДАНС не трябва да се грижи за интернет сигурността

„Сигурността на интернет е важен, но технически въпрос, а не на службите”, смята Ивайло Калфин

„Сигурността на интернет е важен, но технически въпрос, а не на службите”, смята Ивайло Калфин

Решението ДАНС да се грижи за сигурността на интернет е неприемливо, заяви евродепутатът Ивайло Калфин. По неговите думи, създаването на антитерористично звено в ДАНС звучи страховито.

Съобщението на вътрешния министър, че то ще разследва сигнали денонощно, седем дни в седмицата, е притеснително, смята евродепутатът, който е член на парламентарната комисия за промишленост и изследвания, отговорна в Европейския парламент за сигурността на интернет.

Според Калфин, сигурността в интернет трябва да се поддържа от цивилна техническа структура, каквато е звеното за реакция при спешни случаи (CERT). Такива бяха създадени във всички държави в ЕС, включително в България.

„Разрешението ДАНС да рови и следи интернет „по сигнали” е неприемливо. Сигурността на интернет е важен, но технически въпрос, а не на службите”, пише Калфин в блога си.

„Обещанието, че експерти на ДАНС отиват в САЩ на обучение, навява асоциация с американската Агенция за национална сигурност (NSA), печално известна с подслушването и следенето на целия свят, донесло силни протести срещу САЩ в Европа”, допълва Калфин.

Според него, сигурността в интернет не е задължително свързана с извършването на престъпления. Най-често тя означава реакция и бързо възстановяване на мрежите при атаки, без щети с голямо обществено значение.

„Опитът на ДАНС да се скрие зад кибер сигурността е напълно сравним с печалния опит за налагане на американската АКТА, решително отхвърлен в цяла Европа”, категоричен е Калфин.

Коментари по темата: „Калфин: ДАНС не трябва да се грижи за интернет сигурността”

добавете коментар...

  1. kod9

    Требе, и тако и вако….а не само тако.

Коментар