САЩ „гонят” приложения, приемащи цифровия юан

Нов американски закон може да забрани на Apple и Google да предлагат приложения, използващи китайския цифров юан (снимка: CC0 Public Domain)

Нов законопроект в САЩ предвижда забрана на онлайн-магазините за приложения – като тези на Apple и Google – да поддържат приложения, които позволяват плащания с китайската цифрова валута – дигиталния юан. Аргументът – опасения, че платежната система може да позволи на Пекин да шпионира американците.

Законопроектът гласи, че компаниите, които притежават или контролират магазини за приложения, „няма да носят или поддържат никакви приложения в [своите] магазини за приложения в Съединените щати, които поддържат или позволяват транзакции с e-CNY”. Текстът е разработен от сенаторите-републиканци Том Котън, Марко Рубио и Майк Браун.

Според офиса на Котън, цифровият юан може да осигури на китайското правителство „видимост в реално време за всички транзакции в мрежата, създавайки опасения за поверителността и сигурността за американските лица, които се присъединят към тази мрежа“.

Центърът за нова американска сигурност – мозъчен тръст, базиран във Вашингтон – заяви в доклад от януари 2021 г., че китайската цифрова валута и системата за електронни плащания „вероятно ще бъдат благодат за наблюдение на ЦКП над икономиката и за намеса на правителството в живота на китайските граждани“, отбелязвайки, че „транзакциите ще съдържат точни данни за потребителите и тяхната финансова дейност“.

Законопроектът идва малко след като WeChat, популярно приложение за съобщения и плащане, собственост на китайската Tencent с над 1,2 милиарда потребители, обяви, че ще започне да поддържа е-валутата . Alipay, изключително популярно приложение за плащания, собственост на Ant Group, също приема цифровата валута. И двете приложения са налични в магазините за приложения на Apple и Google.

Китайското посолство във Вашингтон нарече законодателството „поредният пример за неудържимото желание на Съединените щати да тормозят чужди компании, като злоупотребяват с държавната власт на несъстоятелна основа – националната сигурност“.

Коментари по темата: „САЩ „гонят” приложения, приемащи цифровия юан”

добавете коментар...

  1. Българин

    Така е. Прокламираните от запад отворени пазари са били такова само когато продукцията с добавена стойност се движи от запад на изток.

  2. Вова

    Само украински и руска водки джуркаме братчеди и ефтинко българско уйски и много бира, другото е талаш, кви цифрови пари кви глупости пак, биткойните пропадат, кеш кат има тва е истината и яко манджи с много много пиячка

  3. :-)

    Аха, янките съдят за другите хора по себе си.

  4. jj

    Е много ясно, американците да не са тъпи.

Коментар