DuckDuckGo се изправи пред гнева на потребителите

DuckDuckGo имала тайно споразумение с Microsoft за проследяване на потребителите (снимка: CC0 Public Domain)

Няма безплатен обяд и последната новина за DuckDuckGo потвърждава това: компанията се изправи пред гнева на своите потребители, защото се разбра, че е имала тайно споразумение с Microsoft за проследяване на потребителите.

DuckDuckGo отдавна се рекламира със своите търсачка и браузер „с фокус върху личната неприкосновеност“, за които се твърди, че не събират данни за потребителите и техните търсения. Според фирмата, механизмът не изгражда потребителски профили както другите аналогични системи, които следят хората, за да им поднасят персонализирани реклами.

Сега обаче стана ясно, че тракерите на Google и Facebook се блокират в търсещата система, а тези на Microsoft продължават да работят необезпокоявано. Зак Едуардс, изследователят в областта на сигурността, който първи съобщи за проблема, по-късно е намерил тракери, свързани с с Bing и Linkedin.

Новината разгневи потребителите, особено след като основателят и главен изпълнителен директор на DuckDuckGo Габриел Вайнбърг се включи в обществения дебат, само за да потвърди автентичността на констатациите.

Очевидно DuckDuckGo има споразумение за синдикиране на търсенията със софтуерния гигант от Редмънд. Вайнберг добави, че ограниченията касаят само браузъра и не са свързани с търсачката.

Това, което буди недоумение, е защо фирмата, хвалеща се с опазването на личната неприкосновеност и своята пълна прозрачност, е запазила подобно споразумение в тайна толкова дълго.

В изявление, изпратено до BleepingComputer, Вайнбърг казва, че DuckDuckGo предлага „защита над и отвъд“, каквато други браузъри дори не мислят да правят, но че компанията „никога не е обещавала“ пълна анонимност при сърфиране.

„Винаги сме били изключително внимателни никога да не обещаваме анонимност при сърфиране, защото това, честно казано, не е възможно, като се има предвид колко бързо тракерите променят начина си на работа, за да избегнат защитите и инструментите, които предлагаме в момента“, добави той.

„Когато повечето други браузъри на пазара говорят за защита от проследяване, те обикновено имат предвид защитата на бисквитки на трети страни и защитата от пръстови отпечатъци, а нашите браузъри за iOS, Android и нашата нова бета версия за Mac налагат тези ограничения върху скриптовете за проследяване на трети страни, включително тези от Microsoft. Това, за което говорим тук, е защита над и отвъд, която повечето браузъри дори не се опитват да направят – тоест блокиране на скриптове за проследяване на трети страни, преди да се заредят на уебсайтовете”.

Шефът посочи още, че фирмата прилага описаната политика навсякъде, където може, така че „потребителите все пак получават значително по-голяма защита на поверителността с DuckDuckGo, отколкото с други браузъри“.

Коментари по темата: „DuckDuckGo се изправи пред гнева на потребителите”

добавете коментар...

  1. МНЕНИЕ

    Така, така. Ще им падне бизнеса и на тези. Това в сектора за сигурносъ се нарича ханейпот, или нарочно сетъпната каца с мед, за да се лепят мухите. Иначе казано, за да привлечен privacy conspicuous, службите създават идеалната за тях търсачка, за да лепят като мухи, пък то какво се оказва, че тях е само и индествено създадена, за да може да следят и уж имните.

Коментар