Как бизнесът да защити поверителността на печата

Повечето принтери имат парола по подразбиране, която хакерите могат лесно да разберат
(снимка: CC0 Public Domain)

Поверителността и сигурността на данните никога не са били по-важни за защитата на бизнеса, отколкото днес. Тази необходимост ще нараства с въвеждането на все повече нови технологии, докато злонамереният софтуер и кибератаките стават все по-сложни.

Да се научат как да защитят по-добре данните, използвани и съхранявани от печатните им системи, е в най-добър интерес на организациите, отбелязва Securitybrief. Има четири ключови области, които организациите трябва да преглeдат, за да защитят неприкосновеността си: фърмуер, пароли, протоколи за печат и мрежов печат.

Фърмуер

Гарантирането, че принтерите работят с най-новия фърмуер, е малко като надграждане на настройките на Facebook от „публичнo” на „лично”. Фърмуерът позволява на системите за печат да комуникират с други системи и компютри и, когато става въпрос за защита на поверителността, включва така наречените „кръпки” (поправки на грешки) и актуализации на защитата.

Организациите трябва да си гарантират, че техните системи за печат са настроени за автоматично изтегляне на актуализации, така че всички признати проблеми със сигурността да бъдат „закърпвани” възможно най-скоро.

Актуализации на паролата и защита

Макар да изглежда очевидно, нещо толкова просто като промяната на паролата по подразбиране може да помогне за защита на поверителността на данните. Благодарение на Wi-Fi свързаността, системите за печат вече могат да бъдат достъпни дистанционно с парола. Разбира се, че това улеснява работата, но то също така и отваря широко вратите за потенциални хакове.

Повечето принтери имат парола по подразбиране, която хакерите могат лесно да намерят, за да получат достъп. Замяната на тази парола с друга – дълга, сложна и несвързана с името на бизнеса или индустрията – би засилило защитата на организацията срещу този вид киберзаплаха.

Протоколи за печат

Протоколи като Bluetooth, които позволяват на устройства от рода на компютри и телефони да комуникират с фирмените принтери, са необходима част от работата на печатната система. Чрез деактивиране на протоколите за печат, които не се използват активно, организациите могат да помогнат да се предотврати свързването на съмнителни устройства или потребители към техните системи за печат.

Дори ако принтерът не съхранява никаква важна информация, след като хакерите влязат в системата, те могат да разпространяват вируси и да причиняват щети, така че е важно протоколите, които не са в употреба, да бъдат изключени.

Ограничаване на мрежовия печат

Оставянето на незащитен принтер свързан към интернет улеснява достъпа на хакерите до мрежата. Организациите трябва да направят така, че принтерът да отговаря само на команди, идващи от мрежовия им рутер.

Организациите трябва да деактивират всичко, което включва печат през интернет, като изключват принтера, когато не се използва, деактивират Wi-Fi функцията и изключват настройката за безжичен печат на контролния панел.

Принтерите имат достъп до и често съхраняват важни данни за организациите, така че поддържането на правилните настройки за поверителност трябва да бъде приоритет, за да се избегнат скъпи и разрушителни кибератаки.

Коментари по темата: „Как бизнесът да защити поверителността на печата”

добавете коментар...

  1. .l.

    Не всички като тебе са техно маняци които четат тези страници, има деца и старци даже и на средна възраст управители, бюрократи и босове които не са много наясно с тия неща.

  2. глупости

    …ако администриращите мрежи не знаят за ACL листи и филтрация по MAC и основни правила за мрежова топология и администрация ….

  3. глупости

    По идиотски съвети не съм чувал нийде из нетя!
    Особено се впечатлих на: “…принтера да отговаря само на команди идващи от рутера!”
    Супер АйСиктир “новина” нямам думи, а съветите предложени в нея, яено са насочени към една специфична еРекторална прослойка…

Коментар