Няколко любопитни факта за принтерите

Повечето части на един мастилено-струен принтер подлежат на рециклиране

Повечето части на един мастилено-струен принтер подлежат на рециклиране

Едва ли си даваме сметка колко високи технологии са използвани в един продукт, който отдавна сме свикнали да виждаме на бюрото си – принтерът. Ето някои от най-интересните факти, подбрани от Brother, които показват техническия прогрес на тези устройства.

• Идеята за мастилен печат датира още от 19-ти век, но технологията, която го прави осъществим, се появява едва през втората половина на миналото столетие и първо е използвана в медицински уреди.

• Технологията за термичен мастилено-струен печат е разработена през 1977 г. от Canon.

• Първият мастилено-струен принтер за персонална употреба е HP и се появява през 1988 г. на цена от 1000 долара

• Най-скъпите индустриални мастилено-струйни принтери достигат цена от 2 милиона долара, а ширината им може да бъде до 3,86 метра.

• Мастилото за мастилено-струйни принтери е най-скъпата течност на света – с цена по-висока от тази на златото, петрола или горивото за космически совалки. Един галон (3,785 литра) от това мастило струва 4700 долара.

• Съществуват мастила за мастилено-струйни принтери, които са годни за ядене.

• Повечето части на един мастилено-струен принтер подлежат на рециклиране, вкл. всички съставни части на контейнерите с мастило. Въпреки това около 70% от тези контейнери в крайна сметка достигат сметищата.

• В една чаена лъжица се събират 1 милиард стандартни капки мастило, използвани при мастилено-струен печат.

• За една година мастилено-струйната печатаща глава може да отпечата 8 тона мастило, като за 1 минута към хартията се изстрелват средно 360 000 капки.

• За производството на една тонер касета се изразходват почти 4 литра нефт. Повечето тонер касети могат да бъдат рециклирани поне 4 пъти.

• При печат тонерът в лазерните принтери се изпича при температура над 200 градуса по Целзий и това го кара да залепне към листа хартия. Тонерът може да се разтопи на слънчева светлина или при намокряне с топла вода. Затова една от най-лошите идеи за почиствате тонер е именно с топла вода.

• Тонерът представлява микроскопични пластмасови частици (полимери).

• Някои лазерни принтери консумират до три пъти повече енергия при печат (до 700W) в сравнение с десктоп компютър.

Brother изтъква и някои предимства на своите продукти. Така например, повечето мастилено-струйни принтери не идват напълно заредени с мастило като нови, а обикновено наполовина, като една от основните причини за това е намаляването на риска от разливане на мастилото при транспорт. Brother обаче продава принтерите си заредени на 100%.

Повечето производители също така продават самото печатащо устройство на много достъпна цена и разчитат на печалбата от продажба на оригинални консумативи. При моделите Brother Ink Benefit купувачите получават контейнери с мастило за 2400 страници на цена под 17 лв. (с ДДС).

Brother твърди, че най-бързият офис мастилено-струен принтер в света е нейният модел HL-S7000DN, който може да отпечата 100 страници за една минута.

Не на последно място, със своята инициатива Brother Earth японската компания рециклира достатъчно тонер касети всяка година, за да защити по 2,6 дървета за всяка коала в Австралия, по данни от производителя.

Коментари по темата: „Няколко любопитни факта за принтерите”

добавете коментар...

  1. ^_^

    Да бяхте направили малко сметки … 😀
    1 галон = 3 785,41178 куб.см.
    1 куб.см. злато тежи приблизително 19,28 грама, според чистотата на пробата.
    Оттук 1 галон злато е 3 785,41178 * 19,28 = 72 982,739118 грама, което е 72кг.

    Кой идиот продава 72кг злато за под $4700? Кой идиот продава 72кг за под $4700? $65/кг злато?

    Дори и обратното преобразуване да вземем:
    1 галон мастило е приблизително 5,4кг или $870/кг мастило. Еми, и $870/кг бих платил за злато 😀

Коментар