Хиляди деца „погрешно“ следени от образователни технологии

Поверителността на 41 милиона ученици и учители е била изложена на риск от “образователни технологии” по време на пандемията (снимка: CC0 Public Domain)

Образователни технологични системи, одобрени на правителствено ниво, са били използвани по начин, който застрашава учениците, по време на пандемията. Установено е, че общо 89% от 164 одобрени ИТ системи са довели до нерегламентирано изнасяне на лични данни за децата.

Почти всички ученици по целия свят бяха принудени да използват образователни технологии за дистанционно учене по време на пандемията. За тях обаче са събирани и след това продавани лични данни: контакти, клавишни комбинации и локационни данни (т.е. за местоположение). Разкритията направи Human Rights Watch (HRW). Организацията твърди, че данните са продадени за „рекламни“ цели.

Общо 146 от 164 технологични продукта за образование, одобрени на правителствено равнище, са застрашили поверителността на децата. 199 компании тип „трети страни” са получавали въпросните лични данни, съобщи HRW.

Само 35 одобрени доставчици са разкрили, че потребителските данни, които събират, ще бъдат използвани за поведенческа реклама.

„При липсата на алтернативи децата са били изправени пред ситуация без избор, без значение дали го осъзнават: или да посещават училище и да използват технологичен продукт за образование, който накърнява тяхната поверителност, или да се откажат изцяло от продукта – и да получат неизвинени отсъствия и накрая да бъдат принудени да напуснат училище посред пандемията“, пише HRW в своя доклад “Как смеят да надникнат в личния ми живот”.

Разследването на HRW е започнало през март 2021 г., съобщава ZDnet. Организацията е решила да изследва „възхода“ на образователните технологии, използвани от учениците като част от прилагането на домашно обучение по време на локдауните заради пандемията. За това свидетелстват данните, че образователните приложения по света са използвани за провеждането на приблизително 100 милиона учебни часа всяка седмица по време на пандемията.

От изследваните продукти 39 са мобилни приложения, 91 са уебсайтове, а 34 са налични и в двата формата. Приложенията, работещи на системата Android на Google, са в центъра на доклада. HRW посочва софтуера като „доминираща мобилна операционна система в световен мащаб“.

Meta също беше въвлечена в разследването. HRW е установила, че 31 уебсайта за образователни технологии изпращат данни до Facebook чрез Facebook Pixel – технология, която събира данни и по-късно улеснява таргетираните реклами във Facebook и Instagram.

Като продукти с възможности за следене са изброени: Minecraft Education Edition, Webex на Cisco, Education Perfect, Microsoft Teams, Zoom, Webex и Adobe Connect.

Приблизително 41 милиона ученици и учители са изложили на риск поверителността си, използвайки образователните технологии за дистанционно учение по време на пандемията, заключава HRW.

Коментари по темата: „Хиляди деца „погрешно“ следени от образователни технологии”

добавете коментар...

  1. ЯR

    ….правих 3 дневно събиране на данни от приложенията на самобмоите 2 двца и О! Ооо?!
    Тя не че работата ми не е свързана, но О-то остана дълбоко згнездено, та сега и у нас със защитна стена и блокери, защото просто използват наивността на двцата, заетостта и неглижираността на родителите и са си създали перфектна нова генерация цифрово обработена….социална и с права….
    Няма да коментирам профилното таргетиране на нагласите на децата…..

Коментар