Дистанционното учене влошава психиката на децата

Ученето онлайн намали социалното взаимодействие на децата и влоши психиката им
(снимка: CC0 Public Domain)

Канадски изследователи анализираха данни за психичното здраве на повече от 2000 деца в училищна възраст по време на пандемията Covid-19. Оказва се, че ученето онлайн е свързано с повишен риск от депресия и тревожност при по-големите ученици.

Експерти от болница за деца са изследвали връзките между различните цели за използване на джаджи (времето пред екрана) и психичното здраве на учениците. Учените открили, че има ясна връзка между тревожността и депресията при ученици от гимназията (над 11 години), които трябва да използват устройства за учене.

Интересен факт е, че увеличеното време за гледане на телевизия и компютърни игри при малки деца (от 2 до 4 години) по време на пандемията също води до по-високи нива на депресия, тревожност, поведенчески проблеми и хиперактивност.

Авторите на изследването, публикувано в JAMA Network, смятат, че това може да се дължи на ниските нива на социално взаимодействие. „Пандемията Covid-19 доведе до големи промени в ежедневието на децата”, пишат учените. „Това се дължи преди всичко на дистанцирането, изолацията и затварянето на училищата”.

Екипът също така анализира дали конференциите в Zoom могат да помогнат на децата да се справят с изолацията. Учените смятат, че излизането с приятели може да намали тревожността и депресията при децата, докато от видео разговорите няма полза.

Коментар