Спорове около „правилника за движение” в космоса

Космосът се запълва със сателити и друга апаратура, което неизбежно поражда спорове
(снимка: CC0 Public Domain)

Астрономите не са единствените, които имат проблеми със спътниците Starlink на SpaceX. Китай е подал жалба в ООН за два случая, в които е имало огромен риск от сблъсък между космическата станция “Тиангонг”, която е в процес на изграждане, и сателитите на Starlink.

Според китайските служители, станцията е трябвало да извърши маневри за избягване на вероятността от сблъсък. Това се е случило на 1 юли и 21 октомври, съобщи Engadget.

Обвиненията съвпадат с наблюденията на астронома Джонатан Макдауъл на въпросните две дати. Освен това Китай твърди, че спътниците на SpaceX не винаги са били предвидими.

По време на инцидента през октомври сателитът на Starlink “непрекъснато” се движел по начин, който затруднявал прогнозирането на орбиталния му път. Засега от SpaceX не коментират темата.

Китай обаче настоява за действия. В жалбата си Пекин поиска от генералния секретар на ООН да напомни на държавите по света, че страните по Договора за космическото пространство са отговорни за инциденти извън Земята, дори ако включват частни компании.

Китай си има своята история на космически инциденти в миналото. Тест на противосателитна ракета от 2007 г. създаде отломки, които се оказаха заплаха за Международната космическа станция и за други космически кораби чак до днес.

Все пак жалбата загатва, че приватизацията на космоса е на път да направи тези инциденти по-често срещани – особено когато бъдат изградени всичките сателитни мрежи, които обещават да излъчват интернет към Земята.

Коментар