Китай пристъпва към създаване на роботи-полицаи

В рамките на 4 години Китай иска да стане водеща сила в роботиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай си поставя за цел да настигне и изпревари в роботиката своя основен външнополитически конкурент САЩ в рамките на четири години. Към 2025 г. азиатската страна се вижда като една от водещите сили в роботите.

Селското стопанство, медицината, строителството, електрониката, минното дело, автомобилостроенето и космическата индустрия са само няколко примера за приложенията на роботите в Китай.

Няма да бъдат забравени интересите на държавата в областта на опазването на обществения ред. За целта ще бъде създадена и специална роботизирана техника за борба с масовите протести и безредици.

През следващите четири години индустрията ще трябва да увеличава оборота си средно с 20% годишно, предвижда правителственият план, за който съобщава Nikkei Asia.

Разбира се, тази цел не може да бъде постигната само с директиви. Властите ще подкрепят както сделки с участието на китайски компании в този сектор, така и разработки, насочени към намаляване на степента на зависимост на местната индустрия на роботите от западните компоненти и технологии.

Коментар