Анализатори: На прага на крипто-бъдещето сме

Ранното възприемане на цифровите валути ще се отплати щедро на бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Много добри неща времена предстоят за дигиталните валути, прогнозира анализаторската компания Gartner. Използването на дигитални пари сред големите предприятия ще нарасне до 20% в периода до 2024 г., твърдят експертите. Цифровите валути ще се използват все повече в бизнес-транзакции и икономическото им значение ще нарасне през следващите години.

През цялата 2021 година валяха различни новини за криптовалутите, повечето – добри. Важни сред тях бяха редица анонси, че национални банки и правителства възприемат технологията. В последните няколко дена стана ясно, че правителството на Мексико също възнамерява да създаде своя собствена криптовалута до 2024 година, отбелязва TechRepublic. Централната банка заяви в социалните мрежи, че „тези нови технологии и най-новата платежна инфраструктура са много важни като ценни възможности за насърчаване на финансовото приобщаване в страната”.

Новина от последните часове е, че дори Банката на Ямайка (BOJ) пристъпва смело в света на виртуалните пари. Банката определя като успех своите тестове със собствена криптовалута, която все още си няма име, и изглежда смята да продължи напред с развитието на електронните си пари. Известно недоумение събуди фактът, че за времето на изпитването само една финансова институция е възприела криптопарите на BOJ, но това явно не пречи да се отчете положителен резултат от начинанието.

Предпазлив оптимизъм

Въпреки обещаващите прогнози на Gartner, инвеститорите в криптовалути не трябва да се вълнуват твърде много. Голяма част от това, което стимулира широкото навлизане на дигиталните пари сред предприятията, е същото, на което крипто-ентусиастите се противопоставят: регулиране и централизация.

Анализаторът от Gartner Авива Литан казва, че бизнесът ще използва дигитални валути „за плащане, като средство за съхраняване на стойност и заради способността да се възползва от инвестиции с висока доходност, налични в децентрализирани финансови приложения”. Зад това описание и очаквания растеж, на практика, стоят стабилните електронни пари и цифрови валути на централните банки.

Разбираемо е, че бизнесът избягва да борави с нестабилни криптовалути, отбелязва ръководителят по изследванията в Gartner Finance Александър Бант. „Очакването за по-ясни регулаторни насоки и появата на е-пари на националните банки предлагат на финансовите директори повече възможности за тестване на използването на цифрови валути”, казва Бант.

Е-валути на централните банки

Електроните пари на централните банки са сравнително нова концепция, която, подобно на традиционните криптовалути, стъпва на блокчейн проследяване, което елиминира необходимостта от посредник като банка или финансова борса за обработка на транзакциите. Това обаче не са спекулативни валути: тяхната стойност е пряко обвързана с националната парична форма.

За електронните валути на националните банки следва да се мисли като за цифров еквивалент на националната валута. Една дигитална единица ще струва същото колкото физическата валутна единица. Може да се обменя и напълно цифрова, като собствеността се проследява чрез централизиран блокчейн.

Накратко, може би сме на прага на крипто-бъдещето, за което мнозина са мечтали, но децентрализацията и съпътстващата я нестабилност трябва да бъдат преодолени, за да има основания и бизнесът да възприеме сериозно новата технология.

Правилният начин

Наред със стабилизирането на някои виртуални валути има и други фактори, които правят възприемането на цифровата валута по-примамливо за бизнеса. Сред тях са наличност на готови решения за цифрова валута, адаптирането на платежните мрежи към технологията за разпределен регистър, токенизирането на активи и нарастващата нужда от цифрови валути за т.нар. метапространство, казва Литан.

Всички тези фктори могат да предизвикат объркване. Поради това Gartner има някои конкретни препоръки за компаниите, които обмислят дали да инвестират в цифрова валута. На първо място препоръката гласи: „Уверете се, че имате предвид ясен, специфичен случай на употреба”.

„Всеки първичен случай на употреба идва с множество технологични, регулаторни, правни и стратегически съображения… включително избор на подходящи доставчици на услугите и способност за наблюдение и реагиране на текущите регулаторни указания”, казва Gartner.

Предприятията трябва да се опитат да определят конкретния сценарий, в който използването на криптовалутата представлява бизнес-интерес за тях. И, ако анализаторите на Gartner са прави, то стартът в тази посока в настоящия момент може да се отплати щедро: това ще постави иновативните предприятия в „елитните 20% компании на корпоративно ниво, които прокарват пътя на бъдещето без хартиени пари”.

Коментар