Топ 10 нацистки оръжия, актуални и днес

Дизайнът на Tiger продължава да влияе на съвременните модели танкове
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки кървавия нацистки режим, изобретения от тази епоха остават актуални и днес. Например оръжията. Някои от разработените в Германия оръжия по времето на Хитлер продължават да се използват и през 21 век.

YouTube каналът The Infographics Show публикува видео с 10 военни разработки на нацистите, които са актуални и днес, най-малкото като дизайн и идеи. Ето кратко описание на тези оръжия:

MP43 (по-късно STG44). Смятан за първата щурмова пушка, MP43 е ефективна както при стрелба на дълги, така и на близки разстояния. MP43 оказва значително влияние на оръжията като цяло. Днес пушката все още се използва (произведена в САЩ), а също така е модел за създаване и на други видове оръжия, включително съветския AK-47.

V2. Първата балистична ракета. Тя беше мощно оръжие с тегло 14 тона. Обхватът на ракетата е 200 мили (320 км), а скоростта, с която поразява целта, достига 3500 мили в час (5600 км в час).

Tiger Tank. Немският танк тежи 54 тона. Има броня и оръжие, способно да нанесе сериозни щети на вражеските танкове (пробиване на дупки в тях). Този дизайн все още продължава да влияе на съвременните модели танкове.

Panzerfaust. Една от първите противотанкови системи. Тя може да пробие бронята на тежък танк. Panzerfaust се превърна в модел за създаване на бъдещи противотанкови оръжия.

Зарин. Смъртоносен газ. Откритието е станало случайно, когато немските учени търсили начин да унищожат бръмбари. В резултат на това те откриват газ, който наистина е способен да убива насекоми, но заедно с тях и хората.

Fritz X. Бомба, която удря точно в целта. Може да бъде изстреляна от самолет.

Jerrycan. Канистри, които са изобретени през 1937 г. за разпределение на гориво. Първоначално те представляват лека стоманена конструкция за безопасно придвижване на бойното поле. Сега подобен модел се използва в много страни по света.

ZG 1229 Vampir. Устройство за нощно виждане, въведено през 1939 г. Прикрепя се директно към оръжието.

Первитин. Това е наркотик, което прави войниците по-ефективни. С негова помощ те стават по-съсредоточени, постоянно се чувстват бодри и еуфорични. Впоследствие бяха създадени медикаменти, които имат подобен ефект.

Focke Achgelis FA-61. Създаден през 1937 г., това е прототипът на днешния хеликоптер. Вярно е, че не изглежда като съвременните модели и има две витла вместо едно.

Коментар