Японци създадоха напълно роботизиран товарен дрон

Товарният робот и K-Racer са част от напълно автоматизирана логистична система
(снимка: Kawasaki Group)

Японският производител Kawasaki представи неотдавна тежкотоварен автономен хеликоптер, а преди броени дни компанията показа как машината се обслужва от роботизирана система за товарене и разтоварване, така че да спести на хората труда и опасностите.

K-Racer X1 е мощен товарен дрон, приблизително с размерите на малка кола, съобщи NewAtlas. Издига се нагоре благодарение на горен ротор в стил хеликоптер, но там, където обикновено има опашен ротор за балансиране на въртящия момент, тази машина използва две обърнати напред подпори, монтирани в края на тънките крила. Подпорите служат за насочване напред, но и за известно повдигане.

Данните за параметрите на дрона са оскъдни, но производителят казва, че е годен да вози полезен товар до 100 кг. Във видео, публикувано по-рано този месец, Kawasaki показва прототип на коптера в полет с тест на автоматизиран робот за доставка, който зарежда полезния товар на летателния апарат.

Междувременно Kawasaki съобщи, че работи и върху по-големи подвижни модули, които могат да се интегрират с други роботизирани системи във фабрики и центрове за доставка, така че целият процес в крайна сметка да бъде напълно автономен.

Автоматизацията е критично предизвикателство за Япония заради застаряващото ѝ население. По данни от 2014 година, 38% от населението на страната са били на възраст над 60 години – и този процент се очаква да се увеличава. Роботите ще трябва да поемат много от човешките задачи, затова напълно автономна система за товарене, превоз и разтоварване може да има голямо значение (и успех) в бъдеще.

Коментари по темата: „Японци създадоха напълно роботизиран товарен дрон”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Българският стартъп, ако говорим за един и същ, бих подкрепил веднага, ако не ми намирисваше така съмнително на операция по ужилване на инвеститори – много, много пари в ПР, много разтягане на локум и малко резултат… всъщност никакъв. Слушам прекалено много думички, но делата не помръдват от място с години, ако изключим епизодичните експонатчета на средно кръжочно ниво.

  2. БГ Бизнесмен

    Браво на Японците! А за нас в България това са факти и реалността БГ стартъпа не се е справил също така и идеята не е нова нито иновативно решение. Ако има работещи закони у нас дори трябва да връщат парите, които са гепили от Българският стартъп. Трябва да си кажем истината колкото и да е неприятна. Стартъпи в България копират и плагиатства вече съществуващи идеи и решения и искат пари, за да преоткриват колелото и топлата вода. Наградата си е за първото място и за първооткривателите, а не за плагиати и последователи.

  3. Българин

    Браво!

  4. !!

    До Anonymous
    Ама много си прост!!
    В този сектор тепърва има да се появяват стотици и дори хиляди видове автономни дронове за доставка и работа ще има за всички. А дали ще успее бългаският стартъп това си зависи от много неща. Жалко че вместо да ги подкрепяш, си си излял злобата към нещо българско, което има големи шансове да бъде реализирано. А това хич не е просто начинание.

  5. Anonymous

    Поредният удар и разгром за наша стартъперска българска компания дето си мислеха че го направят първи да ама не трънци само парите усвоиха и нищо.

Коментар