Бум в продажбите на винилови плочи

Почти всеки четвърт албум, купен тази година във Великобритания, е на плоча
(снимка: CC0 Public Domain)

Албумите на Адел, AББА и Ед Шийрън се сочат като причина продажбите на винилови плочи да достигнат пет милиона в Обединеното кралство – за първи път от 1991 г. Почти една четвърт от купените албуми тази година (23%) са на винил. Най-продаваният измежду тях е на АББА: Voyage.

Това е 14-тата поредна година на растеж на добрите стари плочи. Продажбите са се увеличили с 8% спрямо 2020 г., съобщи BBC. В същото време продажбите на компактдискове продължават да падат. Купени са само 14 милиона диска – най-ниската цифра от 1988 г. насам.

Тенденцията се обяснява с предположението, че изпълнители като АББА и Адел се харесват на по-възрастните слушатели, които все още предпочитат виниловия носител.

Възраждането на винила на Острова продължи през цялата 2021 г., отчита музикалната индустрия. Това стана въпреки сериозните забавяния в производството, причинени от комбинацията от Covid, проблеми с веригата на доставки и недостига на работна ръка, както и недостига на суровини като поливинилхлорид и хартия.

В крайна сметка успехът на Адел беше „засенчен” от този на АББА, които изненадаха света през септември, като обявиха първия си албум с нов материал от повече от 40 години. Озаглавен Voyage, той отчете забележителни продажби през първата си седмица на пазара, след обширна кампания за предварителни поръчки, която даде на феновете ранен достъп до билети за виртуалните концерти на шведите през следващата година.

Коментар