Войната с пиратството ще отнеме десетилетия

Microsoft призова азиатските правителства да инвестират повече в борбата със софтуерното пиратство. Въпреки взетите наскоро мерки, ще са необходими десетилетия, за да се надделее над пиратството в големите развиващи се икономики, писа silicon.com.
Все пак през последните години се наблюдава сериозен напредък в борбата със софтуерното пиратство в страни като Китай и Виетнам, посочва Крейг Мънди, един от приемниците на Бил Гейтс. Софтуерните пирати костват милиарди долари на Microsoft всяка година, разкриват от компанията.
Нужно е обаче да се положат още много усилия в тази насока, смята Мънди. Повечето от азиатските държави разполагат с необходимите закони, някои от които може би се нуждаят от малко изменения с цел увеличаване на ефективността им.
Големият проблем в региона, според Мънди, е, че не се инвестира достатъчно в най-слабото място, а именно прилагането на практика на тези закони.
В Китай се наблюдава прогрес, като процентът на софтуерното пиратство е спаднал през тази година на 82% от 94% през миналата.
Microsoft ще продължи да увеличава своята работна сила, както и ресурсите си за проучване и разработки в страни извън САЩ, като например Индия. Бизнесът на софтуерната компания от доста време насам вече се разпростира и извън операционната система Windows и корпоративния Office софтуер.
Макар и софтуерните продукти на гиганта да формират по-голямата част от неговата печалба, в Microsoft вярват, че уеб услугите и потребителските устройства са ключови за бъдещето на компанията.

Коментар